Пізнати волю Божу

«Не уподібнюйтеся світові цьому, а змінюйтесь оновленням вашого розуму, щоб ви пізнавали, що є воля Божа, блага, угодна і довершена» (Рим. 12:2), – радить усім нам апостол Павло. Але як пізнати волю Божу? – Найпростіший варіант: спитати про це самого Бога, як мовиться: «Просіть, і дасться вам» (Мф. 7:7). Але цей варіант підійде для тих, у кого чисте серце: «Блаженні чисті серцем, бо вони Бога побачать» (Мф. 5:8), – у цьому варіанті – почують. Але чисті серцем – це ті, у кого голова не забита турботами світу цього, але для більшості з нас – це майже не досяжно, хіба що хвороба (не обов’язково важка, чи навіть, не виліковна) не відсуне вбік турботи світу цього та не очистить наше серце.

Другий варіант, який підійде значно більшій кількості населення – це читати Слово Боже, Біблію, і саме з нього пізнавати волю Божу. Але і цей варіант не стовідсотковий: «Бо згрубіло серце людей цих, і вухами туго чують, і очі свої стулили, щоб не побачити очима, і не почути вухами, і серцем не зрозуміти, і не навернутися» (Мф. 13:15), – цю характеристику, яку дав Христос Своїм сучасникам, можна віднести і на нашу адресу, а все через те, що турботи світу цього переважають у наших серцях Слово Боже.

Залишається третій варіант – любов, тобто коли ми хочемо принести благо близьким, ближнім (а значить і собі самим), не з якихось корисливих причин, а просто, щоб зробити людині щось приємне, бо справжня любов «не шукає свого» (1Кор 13:5). За таких умов ми почнемо втілювати в життя Божий план з преображення цього світу, деколи навіть не усвідомлюючи цього.

Але навіщо взагалі пізнавати волю Божу? – Бо вона «блага, угодна і довершена» (Рим. 12:2), – хоча, насправді, коли для людини стає важливим пізнання волі Божої, все інше відходить на другий план, у тому числі причини, що змусили людину шукати її.

Але пізнати волю Божу – це половина справи, а от зуміти виконати її, а точніше заставити себе виконати її – це зовсім інша справа, і без допомоги Божої тут ні як не обійтися.

Редакція сайту


Ваш коментар: