Про що мав розповісти біснуватий, якого зцілив Христос?

Христос мовчки подивився в очі жителям міста Гадари. Вони подивилися в обличчя Ісуса, подумали і попросили Його піти.

Дивна історія подорожі.

Ісус залишив народ, якому проповідував і який був радий слухати Його. Чомусь пішов вночі хвилями бурхливого озера Кенірет. Міг би і берегом. Чи взагалі перелетіти просто так. Прийшов до людей міста Гадара, які Його не кликали і прогнали. Потім пішов до священика, у якого помирає дочка.

Яка дивна і хаотична подорож.

Сьогодні Церква уважно слухає повість, узяту із середини цієї низки подій, нанизаних на одну логічну нитку, демонстрацію суті віри і форми її отримання і способу втрати народом, священством, общиною і особою.

Сума цих сюжетів дає нам зрозуміти особливість віри, яка полягає в тому факті, що сосудами віри є не лише особа, але увесь народ і Церква. У цій сумі оповідання міститься протоідея симфонії – союзу народу і Церкви. А стержень симфонії – форми існування і втрати віри.

Сьогодні ми слухаємо історію про те, як втратили віру жителі Гадари, обмінявши її на заборонений бізнес на свинях. Трохи раніше ми бачили, як тонув апостол Петро, який щойно йшов по воді і засумнівався в Богу. Ще раніше ми бачили, як після Христової проповіді ніхто з народу не пішов за Ним. Не пішли саме як народ. Не прийняла Христа міська община Гадари. Глумилися над Ісусом слуги священицькі. Усі вони відчули на собі наслідки втрати віри.

Як? І що ж таке віра?

Віра – це знання людини про Бога, яке вона отримує усією своєю істотою, а не одним тільки розумом. Віра – це прийняття в себе Бога. Віра – це бачення себе перед Богом.

Господь у сюжеті оповідання показав кілька сосудів віри: народ, священство, общину і особу.

  • Богу важливий народ. Христос проповідував не як Будда в лісній тиші перед випадковими відвідувачами, а перед народом. Значить, Він припускав не лише віру індивідуума, але віру народу, який треба розглядати як надособовий організм і сутність. Народна віра була втрачена в результаті порочного життя усього народу. Значить, віра набуває і втрачається способом життя.
  • Богу важливі священики. Христос приніс втрачену віру в дім священика. Значить, віра може бути знайдена і втрачена в церкві в службі і обряді.
  • Богу важлива община. Община втратила віру, порушивши заповіді. Значить, і у виконанні заповідей можна придбати і втратити віру.
  • Богу важлива особа. Втрата і отримання віри особою залежить від особистого позиціонування людини перед Богом і від бажання бачити і розмовляти з Господом.

А тепер на сцену сьогоднішнього роздуму в Євангелії про біснуватого виступає сам біснуватий, якого зцілив Христос.

І що ми бачимо? Цей убогий чоловік, що тікає від народу, з общини, віддаляється від заповідей, але… дізнається Христа. А біси женуть його в пустелю, і він живе в гробах! Він наодинці живе в гробах, а біси чекають на його смерть. Поза народом, поза церквою, поза общиною – він як муха в мережах павука, який вірно наближає її до смерті. А те, що біси чекають на смерть, не викликає сумнівів і показує епізод із загибеллю стада свиней.

Ми знаємо, що Бог благий по відношенню до природи і до усього сущого. Так навіщо ж Він дозволив погубити нещасних невинних тварин? Який дивний і суворий вчинок.

Христу довелося пожертвувати свинями заради того, щоб наочно показати народу, не здатному до рефлексії, що туди, де немає Бога, приходить сатана. Шкода свиней, але людей ще більш шкода.

Туди, де немає Бога, приходить сатана. Туди приходить диявол і приносить смерть. Біси нічого не можуть створити, вони живляться душами і краплями духу, вкладеними в творіння Богом. Вони погубили свиней, а не Бог. І вони чекали смерті убого біснуватого.

У біснуватому показана трагедія людини, яка стала полоненою бісів. І показана прикмета такого стану – гіперіндивідуальність. Втім, ця зацикленість на собі є ознака загального залишення Богом. Можуть сказати, що психічнохворий або божевільний не винен у своїй хворобі. Ми сталі нечутливі до духовної області. Психічнохворий, божевільний і біснуватий – це абсолютно різні речі. Так, часто хвороба викликана соматичними ушкодженнями головного мозку і нервової системи. Таких людей помилково приймають за біснуватих. Вони не біснуваті. Вони просто хворі.

Але в нашому випадку житель гробів був саме біснуватим – людиною, яка пустила в себе бісів. Божевілля в цьому випадку походить не від ушкодження мозку, воно індуковане пристрастями. І головна причина цього – страшенна сатанинська самолюбність і зацикленість на собі коханому.

Біснуваті – це і п’яниці, і розпусники, і людиновбивці, і маніяки. Головна причина втрати себе – це надмірна любов до себе. П’яниця, розпусник, гордівник – тому лиходії і біснуваті, що в них немає духу Божественної любові, а є любов тільки до себе і своєї плоті.

За визначенням одного богослова, любов – це перенесення центру тяжіння особи із себе на іншого, з Я на Не-Я. І навпаки, ознака смерті любові – перенесення центру тяжіння життя повністю на себе.

Хвороблива любов до себе, яка призводить до біснування, відчуженості, що наближає до смерті, проявляється тоді, коли людина втрачає з виду Бога і любов до Нього. Тобто, тоді стає біснуватою, коли втрачає віру. Бо там, де немає Бога, вселяється диявол. І ніяк по-іншому.

Якщо розглядати сюжет про біснуватого з погляду віри, то він органічно вплітається в загальний хід оповідання, органічно обрамляється суміжними подіями, і усі вони разом дають цілісну картину події. Немає жодного хаосу в мандрах Христа по країні. Усі історії вибудовуються в один логічний сюжет, у розмову про одне і те ж – про втрату віри і способи її збереження.

У біснуватому ми бачимо крайню міру втрати віри – стояння на межі смерті. Він позбавлений допомоги народу, церкви і общини. Він стоїть наодинці з легіоном бісів. Як вам здається, він зможе вистояти?

Народ, церква, община, особа – є спільні і нероздільні способи зберігання віри або різні сосуди однієї віри.

  • Віра народжується при уважному спостереженні за життям, як у праведного Авраама.
  • Віра зберігається в заповідях, як у пророка Мойсея.
  • Віра, росте в служінні, як у Захарії.
  • Віра дарована при особистому прагненні до Бога, як в апостола Павла.

І всі ці форми віри гармонійно пов’язані і взаємообумовлені. Деформація будь-якої з них, або її усунення, неодмінно негативно відіб’ється на всіх інших формах утримання віри.

Процвітаючий народ, який не впізнав Христа, був розсіяний і майже винищений. Проте убогий біснуватий зцілився і врятувався. Він припав до Ісуса і бажав залишитися з Богом навіки, але Бог повелів йому: “Повернись у дім твій і розкажи, що сотворив тобі Бог” (Лк. 8:39). Він пішов і проповідував по всьому місту, що зробив для нього Ісус.

Що власне Христос зробив? Про що той мав розповісти?

Він мав повідати місту про те, що Ісус повернув йому бачення Бога, тобто віру. Про цю віру – свій особистий досвід отримання знання про Бога, що дістався йому поверх раціонального мислення, він і мав розповісти жителям міста. Крім того, йому належало повідати про те, що життя без Бога, поза заповідями, поза віруючим народом, поза церквою – є чи смерть свинська, чи життя в гробах у муках і очікуванні смерті. Від чого спаси нас, Господи.

І дай нам Господи бути вірними чадами святої Церкви, добрими синами віруючого народу і просто людьми, які люблять Тебе, Господи.

Автор: священик Костянтин Камишанов

Усе по темі: 23 неділя після П’ятидесятниці