Свято абсурду? Тріумф віри!

Вірую, бо абсурдно. (Тертуліан)

Введення для обивателя – свято абсурду. Введення для християн – свято віри. Воно якнайкраще ілюструє слова апостола Павла: “Для юдеїв спокуса, а для еллінів безумство” (1Кор. 1:23).

Насправді, подружня пара все життя залишалася бездітною. У народі Іоаким і Анна вважалися проклятими через своє безпліддя. Священик не прийняв їх жертвопринесення, і вони дійшли до повного відчаю.

Раптом Бог, зглянувшись, подає їм довгождану дитину, а вони через три роки здають її в спецінтернат при храмі. Дівчинці при цьому лише три роки, і її не запитують, хоче вона цього чи ні. Замість того щоб насолодитися любов’ю дитини, її ніжністю і поезією дорослішання, вони відмовляються від дару Божого і знову стають самотніми.

Хіба Марія не могла вирости богоугодною в цій праведній сім’ї? Адже виріс же звідний брат Христа в такій же сім’ї апостолом і творцем Літургії Якова, в якій миряни причащаються, як і священики, з чаші.

Хто їх упокоїв, чи плакала Анна про віддану дитину, і хто закрив очі померлому подружжю, ми не знаємо. Але ми знаємо, що цей випадок був не одиничним в історії світу: “Бог спокушав Авраама і сказав йому: Аврааме! Він сказав: ось я. Бог сказав: візьми сина твого, єдиного твого, якого ти любиш, Ісаака; і піди в землю Моріа і там принеси його у всепалення на одній з гір, про яку Я скажу тобі. Авраам устав рано-вранці, осідлав осла свого, взяв з собою двох слуг своїх та Ісаака, сина свого; наколов дров для всепалення і, вставши, пішов на місце, про яке сказав йому Бог” (Бут. 22:1-3).

Жертвопринесення Авраама, Роберт Ляйнвебер

І вдруге воззвав до Авраама ангел Господній з неба і сказав: Собою клянуся, говорить Господь, що, оскільки ти зробив це діло, і не пожалів сина твого, єдиного твого, для Мене, то Я благословляючи благословлю тебе” (Бут. 22:15-17).

Приголомшливий урок віри, результатом якого стало одкровення про те, що жертва і любов лежать в основі світу. Ця не прийнята жертва Авраама була також прообразом жертви Бога Отця, Який віддав Сина за гріхи світу.

Таким чином, ми бачимо, що віддавши маленьку дівчинку Марію в храм, її батьки не лише уподібнилися прабатьку Аврааму, але і самі послужили якоюсь проекцією Трійці на рід людський.

Навряд чи Іоаким і Анна були богословами. Прості люди похилого віку з крихітного селища в далекій убогій країні, швидше за все, були взагалі безграмотними.

Проте всі знають, як маленькі діти, які ще не засвоїли гріха, дуже добре розбираються в людях. Не за допомогою психологічної техніки, а безпосередньо проникають у суть людини. Вони дуже добре відрізняють злих людей від добрих і бачать лукавство дорослих. Так Адам бачив суть предметів внутрішнім духовним поглядом. Абсолютно очевидно, що таке духовне бачення мало праведне подружжя. І цей світ вони бачили не так, як ми.

Нам, світським, здається, що світ влаштований для нас. А він влаштований у результаті взаємин між Особами Святої Трійці трохи з іншою метою, ніж наше земне благополуччя і здоров’я. Ми після Адамового гріхопадіння трагічно помиляємося, визначаючи своє місце у світі.

Нам здається, що життя – це сімдесят років. “А як при силі – вісімдесят літ, і найкраща пора їх – труд і хвороби” (Пс. 89:10). А ми насправді народжені для вічності.

Нам, світським, здається, що діти є нашим плодом любові. У той час, як ми не маємо анінайменшого уявлення про те, як відбувається зародження життя, становлення душі і чому приходить смерть. Рідко хто здогадується, що діти не наші, а Божі. А нам їх дали тільки потримати, не зіпсувати і навчити любити Бога. Ми повинні повернути їх Богу цілими і неушкодженими.

Ми насилу бачимо себе в потоці вічності. Нам дуже важко зрозуміти, що все, що ми маємо – від Бога. І зовсім неймовірно складно взяти участь у спільній праці з Богом. Бо ми сліпі духовно і не розуміємо того, що не слуга, а Отець, Який зберігає і обробляє Царство Небесне, разом з нами.

Наша робота має бути подібна до відносин Осіб Трійці, між якими безперервно здійснюється жертва любові. Бог Отець дає Сину світ, а Він повертає цей світ преображеним.

Авраам і Іоаким і Анна духом утямили цю фундаментальну основу людської природи. Вона полягає в тому, що ми створені як боги по благодаті. Ми споріднені Господу. Його Тіло розчиняється в нашому тілі. Його Кров, розчиняється в нашій крові. А раз споріднені, то головна Божа властивість – любов, і наша головна дія – жертва любові.

Коли любов народжується в нашому серці, тоді воно починає у світлі цієї небесної любові все бачити по-іншому. Людина думає по-іншому. Вона по-іншому поступає. Так по-іншому і поступило праведне подружжя.

Іоаким і Анна, як і всі віруючі юдеї, чекали, що саме з їх коліна прийде Месія. Тривалим випробуванням Господь приготував їх стати учасниками фіналу цього очікування. І вони прекрасно це зрозуміли. Їм було абсолютно очевидно, що дитина, дана їм у руки, належить не їм, а Богові і всьому світу. І вони, люблячи Бога, пожертвували її світу. Вони захотіли і змогли змиритися, відійти убік, не заважати промислу і дати діяти Богові.

Введення – кращий вчинок їх життя. Воно змогло статися тому, що Іоаким і Анна побачили себе складовою частиною світової історії. Вони дивним чином зуміли сприйняти себе частиною Всесвіту, його шарніром, на якому провернувся світ. Неможливо уявити велич і масштаб їх особи і глибину їх розуміння. Тільки побічно ми можемо здогадуватися про те, як в їх душі уміщався промисел Божий, який вони розуміли повз розум, безпосередньо, як Адам. Вони зрозуміли волю Божу і по-іншому поступити не могли.

Що ж Марія? У перші ж хвилини своєї присутності в храмі юна Діва повелася так дивно, що вразила всіх присутніх на вході. Ми можемо здогадуватися, що незвичайна поведінка дівчинки була пов’язана із зовнішньою незвичністю того, що відбувалося.

Можливо, що ці п’ятнадцять східців дівчатка, приведені в храм, так само, як і Марія, ніколи не долали. Можливо, вони плакали чи боялися розлучитися з батьками. А тут обраниця Божа полетіла в храм як птах, відпущений з руки. Як голуб, що повертається в гніздо.

Але є привід подумати, що незвичність Введення була сприйнята духовно інакше, ніж сприйняли очі свідків. Порив і спокій Марії не були тією причиною, по якій первосвященик прийняв її і ввів (!) у Святе Святих, куди не дозволялося заходити не лише простим людям, але і священикам.

У нього міг заходити тільки первосвященик, і то раз на рік. А тут дитина. Це просто неймовірно навіть зараз, коли у вівтар жінка не показує навіть носа.

Була інша, вагоміша причина такої події.

Усвідомлення причин події знову виводить нас за рамки нашого фізичного сприйняття. Обранці – Божі люди – бачать світ не так, як ми. Їм відкрита внутрішня суть подій і речей. Вони не лише бачать по-другому, але і говорять між собою так дивно, що ми нічого з цієї мови не розуміємо. Нам загадкові і спокусливі їхні вчинки. І тільки трепет перед Богом і явне заступництво їх від Господа утримують нас від суду і цікавості.

Первосвященик і маленька дівчинка побачили один одного не такими, як їх бачили люди. Служитель вівтаря побачив у ній ковчег духу. Він не знав, як і що станеться далі. Але прекрасно бачив, що до нього підплив золотий човник, на якому прийде у світ Месія. І він відвів цей човник у Божу гавань. Усе він зробив правильно. І всі персонажі події Введення в храм поступили парадоксально і єдино правильним чином. Еллінам безумство, юдеям – спокуса.

Ось це інше бачення є результат занурення в життя Боже. Це є результат віри. Оглядаючи всю цю історію Введення, ми розуміємо, що вся вона була тріумфом віри. Віри – як живого відчуття близькості Бога.

Переводячи погляд на себе, нам варто замислитися про те, а хто ми є насправді? Адже найбільша помилка в житті – це наше уявлення про себе. Наше завдання утямити не свою роль у житті, а ту, яку Бог відвів нам у вічності. Як сказав Христос про себе: “Хіба ви не знали, що Я маю бути в тому, що належить Отцю Моєму?” (Лк. 2:49).

Слова Спасителя можна прикласти і до себе. Адже і ми – діти Божі і носимо ім’я Христове.

В Іоакима і Анни на з’ясування свого призначення пішло майже все життя.

Нам простіше. Усі таємниці відкриті, усі пророцтва виконані. Слова вуст Божих нам доступні в дослівному записі промов Христових. Нам не вистачає лише одного – щоб наш розум і наші знання були оживотворені почуттям до Бога. Це почуття приходить від віри. А віра від Бога і нашої туги по Ньому. Віру придбати важко, але Бог не лише допомагає нам в її пошуку, але активно тягне нас до неї. “Ніхто не може прийти до Мене, якщо Отець, Який послав Мене, не залучить його; і Я воскрешу його в останній день” (Ін. 6:44). – Головне, не заважати Йому, як безглузда дитина, яка лупцює по руці матері, що не пускає її на проїжджу частину дороги.

Бог рятує тільки тих, хто цього хоче і в кого є до цього воля. Тільки тих, хто мріє бути поряд з Ним, не дивлячись ні на що. Але оскільки життя з Богом еллінам безумство, а юдеям спокуса, то ми боїмося життя в Богу. Нам наш порох земного багатства здається дорожчим за скарби Царства Небесного. І ця ганебна і безглузда легкодухість відділяє нас стіною від Іоакима і Анни, які чітко собі утямили, що є щось реальніше, ніж наше земне життя.

І нам треба утямити, що ми родом з неба і свої Богові, а не те, щоб будинок побудувати і посадити дерево.

І ми повинні розуміти, що наші діти зобов’язані не поступити в інститут і влаштуватися, а повинні так само, як і ми, одного дня побачити Бога і полюбити Його. І наше завдання – залишити їм не тлінні гроші і тимчасовий дім, а віру, яка дасть їм інший вічний спадок і інший справжній і вічний Дім.

І, звичайно, роздум про це свято повинен народити захоплення і вдячність праведним Іоакиму і Анні за те, що вони заради нашого і мого особисто щастя пожертвували зреченням від солодкого і милого життя з прекрасною дівчинкою, своєю довгожданою, улюбленою і ненаглядною Марією. Пожертвували самотністю старості і смерті.

Вони принесли в жертву свої сльози молодості заради всіх людей. Заради нас – невідомого їм племені на півночі. Заради тих, кого ще ніхто не знає, – ненароджених поколінь наших нащадків. Вони це зробили, бо їх серця торкнулося божественне світло Трійці, і в ньому розгорілася небесна любов.

Звертаючись уявним поглядом до самої Діви Марії, ми повинні побачити, що Святе Святих відкрите для всіх, хто чистий душею, як дитина, хто любить Бога, як цар Давид, хто праведний, як той первосвященик.

Ми не можемо досягти чеснот того первосвященика. Нам можливо, але дуже важко полюбити Бога, як цар Давид. Але в нас є доступніший і простіший варіант спасіння – уподібнитися маленькій дівчинці Марії. Для цього потрібно перестати бути злими, мстивими, гордими, хитрими, користолюбними, балакучими, двоєдушними і самолюбними.

Насправді, краще і простіше бути незлобивими і простими, як діти, яких є Царство Небесне. Тим самим уподібнитися юній Марії і пережити своє маленьке особисте введення в небесний храм, у чому допоможи нам, Господи.

Автор: священик Костянтин Камишанов