Сімейний альбом

Шабат починається ввечері в п’ятницю. З раннього ранку суботи починаються молитви. Молитва матері, молитва батька, їжа, що символізує моменти історії народу, відпочинок, спеціальні булочки, спокій і тридцять дев’ять заборон на роботу.

Так навіщо ж Христос так наполегливо провокував законників на скандал? Чому Він цілий ряд чудес навмисно здійснив саме в суботу? Невже Ісус заперечував значення шабату, що так вигідно відрізняв юдеїв від язичників?

Це не випадковий збіг. Це не суперечка із законниками. Він хотів не цитатами, а чудесами сказати щось важливе і переконливе. Що?

Відповідь дуже проста. Вичислимо різницю між шабатом і діями Христа. Ісус здійснив у суботу наступні чудеса:

  • Зцілення розслабленого біля купальні Вифезда.
  • Зцілення сухорукого.
  • Зцілення сліпого.
  • Зцілення скорченої жінки.
  • Юдеї звинувачували Його в порушенні суботи, коли учні його зривали колосся, розтирали руками і їли.

Але Христос не порушував суботи. Більше того, Він любив суботу і любив бути в домі молитви. Любив читати Писання. Повчав.

Він не порушив суботу. Він просто довів її до досконалості, додавши до молитви замість відпочинку справи любові до ближнього.

Христос зціляв і творив добро не для Себе. У чудесах Христових було істинне уподібнення Богові Отцю. Не теоретичне, а практичне. Різниця в рівнянні між жнивами, оранням, зв’язуванням снопів, розгладженням шкіри, гасінням вогню і дивом зцілення скорченої жінки дорівнює любові.

Ми також бачимо, що продовженням Його “роботи любові” було зішесття в пекло, де Він зруйнував конструкцію цієї в’язниці. Ми також бачимо роботу ангелів, які прийшли до гробу, де був покладений Христос. І головне – ми бачимо роботу Бога, Який здійснив землетрус і відвалив величезний камінь від печери поховання.

Саме ж воскресіння – це теж робота по зміні структури тіла Христового. Воно, взагалі, лежить над будь-якими заборонами і приписами, не укладаючись в жодні параграфи. Субота з місць зібрань розширилася до меж видимого і невидимого світу.

Тому цілком виправданий відхід від суботи до неділі як апофеозу відновлення заповіту Бога і людини про співпрацю. Неділя стала справжнім днем тріумфу пам’яті покликання людини Богом вселенського масштабу. Неділя вже не вміщувалася в суботу і переросла її якісно і кількісно. Цей день – спогад про те, що ми створені для Раю, і тому, що в ньому нам доручений прекрасний обов’язок співпраці і спокою з Богом. Нагадування про те, що співпраця не перервана, і вона – умова нашого повернення. Не так, що дитя Боже треба ловити як хлопчиська, який норовить втекти на вулицю, і просити його допомогти Отцю, а по-дорослому.

Дивно, що законники не побачили цього тріумфу любові і розуму. Як же їм не підказало серце?!

У Євангелії ми бачимо пропозицію Христа про новий формат святкування Божого дня цілком виразно. От прийшла скорчена жінка в синагогу. Вознесла свої молитви, і Господь показав на ній, що благодать на благодать – її зцілення, яке не має нічого спільного з обмеженнями в суботу. Молитва в день Божий – це прекрасно. Але доповнення молитви трудами любові – це досконалість. Більше того, ми ясно починаємо розуміти що молитва, піст, покаяння, не доповнені справами віри, – порожні.

Зцілення скорченої жінки, Олександр Біда

В одній із синагог Він навчав у суботу. Там була жінка, що мала духа немочі років вісімнадцять: вона була скорчена і ніяк не могла випростатись. Ісус, побачивши її, покликав і сказав їй: жінко, ти звільнена від твоєї недуги. І поклав на неї руки; і вона зараз же випросталась і почала славити Бога. При цьому начальник синагоги, обурюючись, що Ісус зцілив її в суботу, сказав народові: є шість днів, в які дозволено робити; в ті і приходьте зцілятися, а не в день суботній. Господь сказав йому у відповідь: лицеміре, чи не відв’язує кожний з вас у суботу вола свого або осла від ясел і не веде напувати? А цю дочку Авраамову, яку зв’язав сатана ось уже вісімнадцятий рік, чи не належало визволити від цих пут у день суботній? І коли Він говорив це, усі, що противилися Йому, засоромились; і всі люди раділи всім славним ділам Його” (Лк. 13:10-17).

Але в наших міркуваннях не ясно виразився ще один найважливіший аспект, що має відношення до всього людства. Господь заповідав відпочинок від трудів Божих, які ми повинні здійснювати протягом тижня. Виявляється, Він чекає, що ми повинні жити Його трудами весь тиждень!

Тобто, Йому має бути посвячений не один день на тиждень, а все життя. Шизофренічний розподіл на дні “для себе” і дні “для Бога” катастрофічний своїми наслідками роздвоєння душі. Вони народжують неповноцінність для життя майбутнього віку.

Чудеса Христові в суботу повинні свідчити нам про те, що час з Богом має тривати все наше життя від хрещення до смерті. Немає часу “для себе” і немає часу “для Бога”. Час один, і він у нас спільний з небом.

Згадка чудес у суботу не повинна перетворюватися на аналіз історичного факту. Що пройшло, то пройшло. Нам сьогодні пропонується не згідне кивання головою, а уподібнення Богу, тобто наш діяльний відгук на Євангеліє, співпраця з Творцем. Без цього розуміння ми ніколи не зможемо осягнути повноту віри, що рухома любов’ю.

Шабат – хороший звичай. Але Христос дав неділю – новий день пам’яті завіту з Богом, доведений до абсолютної досконалості. Він дав нам день спогаду нашої спорідненості по благодаті і діяльної любові. Сталося зміщення дня пам’яті як результат розвитку. Так квітка випереджає бутон.

І ми прийняли неділю як день, коли залишивши все, ми йдемо в гості до свого небесного Отця щоб по-сімейному допомогти батькам або просто побути разом. З Ним ми згадуємо все те спільне, що є між нами. Так згадують батьки і діти час, проведений разом, перегортаючи сімейний альбом.

Автор: священик Костянтин Камишанов

Усе по темі: 27 неділя після П’ятидесятниці