Погляд з любов’ю

Христос подивився на юнака з любов’ю, як написано в Євангелії від Марка.

Варто тільки на секунду уявити на собі погляд Христа. Він, звичайно, бачить нас і цієї миті і, взагалі, завжди. А ми Його близькість можемо відчути тільки духом. Тому про таку розкіш, якою був обдарований багатий юнак – погляді в пречисте лице Господа, можна тільки мріяти і сподіватися отримати після смерті.

Христос подивився на юнака з любов’ю після дуже дивної розмови, схожої на допит з боку багатого мажору. Насправді, юнак був багатий і освічений. А освіта тодішніх юдеїв була не стільки світською, скільки духовною. У них була ціла наука дізнаватися істинність чудес і явищ, пророків і учителів, і особливо – властивостей Божих, які доступні сприйняттю людини. Можна було подумати, що цей юнак валяє дурня чи глумиться, називаючи Христа благим. Тому Христос відповідає дуже різко: “Він же сказав йому: чому ти називаєш Мене благим? Ніхто не благий, тільки один Бог. Якщо ж хочеш увійти в життя вічне, дотримуйся заповідей” (Мф. 19:17).

Христос подивився на юнака з любов’ю, після того, як юнак допустив помилку. Юнак відповідаючи про дотримання заповідей, не згадав найголовнішу – про любов до Бога!!! Це в нього виривалося так просто і природно, що Христу стало зрозуміло – він не вміє любити. Якщо він не любить Бога, як він може любити людей? Ніяк. Він просто купує Царство Небесне. І Ісус, сподіваючись на те, що відстань між двома серцями не більше двох метрів, сподіваючись на те, що дивлячись очі в очі Своєму творінню, Він може розтопити його серце, продовжив говорити.

Певний час потому, перед розп’яттям, Господь також лише швидко погляне в очі Петру і той, засмучуючись серцем, заллється сльозами. Багатий юнак витримав погляд. Не здригнувся. Відвів очі і повернувся до… старих килимів, пом’ятих мідних глеків, монет, запорошеного інтер’єру глинобитного будинку, до брудних рабів, захованої зброї. Прийшовши у свій будинок, жалюгідний за нашими мірками, що він там знайшов? Тишу, безглуздя і нудьгу. Адже багатство і нудьга – сестри.

Нам Господь також одного дня простягав руку, і ми, як юнак, теж відводили її за спину.

Річ не в тому є в нас багатство чи ні, а в тому, як ми його набуваємо і розпоряджаємося ним протягом життя. А також справа в тому, чи зрозуміємо ми, що померти багатим соромно.

Отримується багатство найчастіше без любові. Зберігати його і любити людей і Бога неймовірно складно і важко. Практично неможливо, як верблюдові ввійти до голкового вушка. А тим більше, роздати – це вище за людські сили. Велике багатство неодмінно травмує любов як основу людської душі. Але те, що травмується багатством, повинно їм і лікуватися. Порада Христова юнаку стала певними ліками, які юнак не захотів прийняти. Для багатих, у більшості випадків, немає іншого шляху до Бога як через жертву своїм багатством.

Відповідь Христова юнаку була надзвичайно жорсткою: “Продай добро твоє і роздай убогим; і матимеш скарб на небесах; і приходь та йди слідом за Мною” (Мф. 19:21). Чи, навпаки, у ній було якесь почуття гумору, так було очевидно, що юнак ніколи не віддасть багатства. Чому? Бо для нього любов до Бога не стала основою його праведності. Бо милостиня і праведність для нього були лише купленим квитком у Царство Небесне.

Христос не раз стикався з багатими людьми і навіть дружив з ними, як, наприклад, з Йосифом Аримафейським або Сусаною, дружиною Хузи, домоправителя Іродового. Йосиф на свої гроші викупив тіло Христове в римлян і купив ароматичні речовини для поховання. Він також пожертвував Ісусу свою гробову печеру.

Поховання Ісуса, Джеймс Тіссо

Сусанна давала гроші першій християнській громаді апостолів. Але ні Сусанна, ні Йосиф не просили в Христа пільг. А юнак з цього почав торгівлю з Христом. Він і тут вирішив купити і життя вічне і Христа.

Справа не в тому, щоб продати будинок і без розуму роздати гроші наркоманам, ледарям і алкоголікам. Для багатьох з них милостиня в тисячу гривень може виявитися несумісною з життям. За ці чи більші гроші їх можуть убити, вони можуть “згоріти” від горілки, зробити дурість, в якій, у результаті, будемо винні ми. А справа в тому, щоб, маючи мудрість, повернути Богові Боже. Бог дав мені багатство, а я Йому повернув, доданим. Він мені ще дав, а я знову повернув з прибутком і любов’ю. Адже так у тих, які люблять один одного?

Викликає зворушливу посмішку і те, що апостоли, почувши таку відповідь юному багачу, мимоволі вигукнули: “Так хто ж може спастися?” (Мф. 19:25)

Але, парадокс у тому, що самі вони змогли розстатися зі своїм майном і піти за Христом з голими руками. Просто в любові вони забули про себе.

Так само Йосиф Аримафейський і Сусанна навіть не думали про нагороди і пільги Царства Небесного. Вони забули себе. Вони розчинилися в Богу. Здавалося б, прохідний сюжет Євангелія, але насправді – дуже важливий. У ньому окрім шару ставлення до багатства є друге дно – про любов до Бога і взаємну обдарованість. Але є і третій, може, найважливіший шар. Апостоли, люблячи Бога, як би не помітили інших людей. Христос розвертає їх погляд зі сфер чистого споглядання абсолюту до людей. Найпотужніше посилання:

Продай добро твоє і роздай убогим… та йди слідом за Мною.

У першій частині пропозиції Христос ставить людей, а потім Себе. Це нове, те, чого раніше не було. Точніше, те, що не декларувалося як головне.

Що бідним до багатих? Що багатим до бідних? Нехай вони живуть, як живуть, і самі відповідають перед Богом. Але є точки неминучого зіткнення – храм. Усі стикалися із самодурством, зарозумілістю, грубістю спонсорів. Сумні їх повчання про волю Божу. Зовсім сумно, коли вони починають професійно “давити” настоятеля, архітектора, реставратора – так, що в результаті закрадається думка, а чи потрібний взагалі на парафії такий божевільний “сірий кардинал”. Чи потрібні ці нісенітні плоди його такої дивної віри? Чи точно спонсорський вклад свідчить людям про Христа крізь таку зайву “турботу”?

Хотілося б їм сказати. Ви, насправді, обрані. Ви, на відміну від простих людей, умієте брати Божі аванси і зберігати їх. Усе стає не гаразд тоді, коли ви забуваєте про те, що міра ваших заслуг не в підписаному чеку, а в тому, з любов’ю до людей або без неї ви це зробили. Чи пом’якшилося ваше серце від пожертвувань або його замість цього здавила турбота? Чи дійсно ваша жертва – це жертва для вас, а не відсоток Богові? Бо жертва банківськими фантиками – найпримітивніша. Не можна любити Бога, не полюбивши людей. Полюбивши не грошима, а серцем.

З другого боку, багатий приходить у храм часто на заклик серця і беззвітно. Христос сьогодні не може поглянути йому прямо в очі, але є ми.

Часто запитують:

– Як зробити, щоб дорослий син прийшов у церкву? Я йому даю книжки про віру, а він не читає. Я його кличу в храм, а він не йде.

– Просто і складно. Антена душі – серце. Цією антеною уловлюють голос Божий. Ти зроби його серцем м’яким, а він вже сам почує Христа і піде з тобою в храм. Важко тільки перші десять років.

Так і з багатими. Ми, учні Христові, на Його прохання можемо їхнє серце зробити м’якше своєю безкорисливістю, жертовністю, вірою, молитвою, не лицемірством і твердою доброзичливістю. Для цього ми і зібрані в храмі в ім’я Христове, розкриваючи сенс визначення церкви – як зібрання грішників, які каються.

Автор: священик Костянтин Камишанов

Усе по темі: 30 неділя після П’ятидесятниці