Чи на все воля Божа?

Христос зціляє сліпого, Ель Греко

Як люблять люди прикидатися кращими! При чому часто вони це роблять, прикриваючись псевдохристиянською риторикою, яка може набувати наступного вигляду: якщо якусь людину спіткали біда, горе, такі лицеміри не засуджують цю людину, не кажуть, що Бог покарав її. Ні. Вони починають з упокореним виглядом казати, що на все воля Божа.

А звідки вони знають, що це дійсно воля Божа? Якщо Бог щось допускає, це не означає, що Він цього саме хотів. Адже Бог у жодному випадку не схвалює абортів, війн та інших проявів людського беззаконня. Інша справа, що Бог використовує ту чи іншу ситуацію для досягнення певних цілей. Що і можна стверджувати, так це те, що Бог бажає, “щоб усі люди спаслися і досягли пізнання істини” (1Тим. 2:4). А Воля Божа полягає в нашій святості: “Бо воля Божа є святість ваша” (1Сол. 4:3). Також Біблія закликає нас пізнавати волю Божу: “Змінюйтесь оновленням вашого розуму, щоб ви пізнавали, що є воля Божа, блага, угодна і довершена” (Рим. 12:2).

У Біблії можна знайти приклади, коли люди міркували, що людей спіткало те чи інше лихо за їхні гріхи, що на це во­ля Божа, але Христос давав ясно зрозуміти, що такі міркування хибні: “Думаєте, що ті вісімнадцять, на яких упала башта Силоамська і побила їх, були винні більше за всіх, що живуть в Єрусалимі? Ні, кажу вам; але, якщо не покаєтесь, усі так само загинете” (Лк. 13:4,5).

Нам не дано знати всіх таємниць життя, проте нам дані заповіді Божі, що полягають у любові до Бога та ближнього. Цього достатньо.

І якщо людина все таки наважилася судити про все, що на те є воля Божа, хай буде готова признати її і у власних негараздах. “Бо яким судом судите, таким судитимуть і вас, і якою мірою міряєте, такою відміряється й вам” (Мф. 7:2). Цікаво, що на це скажуть такі “богослови”?

Автор: Михайло Лукін