Урок для всіх

(Повчання св. Василія про всяку чесноту)

Повчання пастирів до пастви можуть бути різні: одні можуть бути сказані тільки до деяких з парафіян, а інші підійдуть і до всіх без виключення. Останнього роду повчання ми сьогодні і пропонуємо всім вам і думаємо, що воно буде недаремним для всіх вас.

Слово церковне свідчить: «Браття, будьте благотворні і милостиві. Уникатимемо гріхів, щоб не згоріти у вогні цьому вічному. Не набуватимемо багатства неправедним шляхом, як деякі це роблять. Не змішуватимемо свого майна зі сльозами убогих і приймемо вічні блага. Слухатимемо Бога, Який казав: «Не судіть, щоб і вас не судили; бо яким судом судите, таким судитимуть і вас, і якою мірою міряєте, такою відміряється й вам» (Мф. 7:1,2). Наслідуватимемо святих мужів і жінок, які творили Божі справи любові і носили на собі одні лише тіла свої, та й ті виснажені постом і постійною молитвою, і поклонами земними. Відкриємо і ми вуста на молитву, очі на сльози, руки на подяку до неба, ноги на перебування перед Богом день і ніч. Плоть підкоримо духу, та душу в небо піднесемо. Ті, хто згрішив, поспішайте до покаяння, ті, хто взявся, за спасіння, досягайте успіху в ньому. Багаті подавайте убогим, знатні прикрасьте себе упокорюванням, убогі подякою, ієреї послуговуйтеся лагідністю і правдою. Судді праведний суд творіть, врятуйте убогого, заступіться за скривджених вдів і сиріт, позбавте полонених від смерті, не обходьте жебрака, що лежить перед вашими воротами. Підемо стопами нашого Володаря і втечемо від диявола, що губить душі наші. Намагаймось, нарешті, прагнути не до тимчасового нинішнього життя, а до майбутнього, яке вічне і не минає.

Ми тепер уже упевнені, браття, у тому, що чуте вами церковне слово, запропоноване всім і недаремне для всіх. Насправді: яких чеснот воно не вказує нам? До яких не закликає? І яким не навчає? Безліч їх воно вказало нам, і всі вони потрібні нам для досягнення Царства Небесного і всі здійснимі. Тому слово церковне і запрошує нас до виконання усіх їх. А внаслідок цього до одного подвигу додаватимемо інший; досягаючи успіху в одній чесноті, піклуватимемося про надбання і другої ще і про успіх у ній. І пам’ятатимемо, що лише за таких умов буде благонадійним і спасіння наше. Амінь.