Зброя проти підступів бісівських

Слово Боже заповідає нам пильно охороняти себе від спокус бісівських, щоб ворог несподівано не напав на нас і не погубив. «Будьте тверезі, пильнуйте, – каже св. апостол Петро, – бо супротивник ваш диявол ходить, рикаючи, наче лев, i шукає, кого б пожерти» (1Пет. 5:8). Нечестя, забобони, всякого роду хиби, злість, розпуста і інші гріхи, – уся ця справа не однієї нашої волі, але разом бісівського підбурювання. На щастя, ми не беззахисні проти підступів диявольських, нам дані благодатна зброя для боротьби з ними. Що ж це за зброя?

По-перше, піст і молитва. Одного разу до Ісуса Христа підійшов чоловік і, схиляючи перед Ним коліна, сказав: «Господи! Помилуй сина мого; бо він на новий місяць біснується і тяжко страждає, бо часто кидається в огонь і часто у воду. Я приводив його до учеників Твоїх, та вони не змогли зцілити його. Ісус же, відповідаючи, сказав: о роде невірний і розбещений! Доки буду з вами, доки терпітиму вас? Приведіть його до Мене сюди. І заборонив йому Ісус, і біс вийшов з нього; і отрок зцілився у ту ж мить. Тоді ученики, приступивши до Ісуса на самоті, сказали: чому ми не змогли вигнати його? Ісус же сказав їм: через невір’я ваше. Бо істинно кажу вам: якщо ви матимете віру як зерно гірчичне і скажете горі цій: перейди звідси туди, і вона перейде; і не буде нічого неможливого для вас. Цей же рід виганяється тільки молитвою і постом» (Мф. 17:14-21).

По-друге, хресне знамення. Одного разу преподобний Антоній Великий, сперечаючись з бісами, казав: «Якщо щось можете зі мною зробити, робіть; якщо не можете, то що марно намагатися? Знамення хресне і віра в Бога для мене непереборна стіна є». Той же святий так одного разу повчав братію: «Коли біси не в змозі бувають збентежити наших помислів, тоді мріяннями спокушають і устрашають нас, але усі вони після першого хресного знамення зникають». Колись мученик Кіпріан запитував біса: «Якою зброєю забороняється вам і що послабляє вашу силу?» Біс відповідав: «Не можемо дивитися на хресне знамення, але тікаємо від нього; як вогонь, воно обпалює нас і далеко від себе жене». Тому св. Кирил Єрусалимський і переконує нас захищати себе хресним знаменням постійно. «Будемо творити його, – каже він, – на чолі і на усьому: на хлібі, який куштуємо, на чашах, з яких п’ємо; будемо творити його при входах, при виходах; коли лягаємо спати і встаємо; коли перебуваємо в дорозі і відпочиваємо. Воно є знамення для вірних і страх для злих духів».

Третя зброя проти диявола є богоулюблена чеснота – упокорювання. Одного разу елліни привели до преподобного Агафона біснуватого і просили, щоб він зцілив його. Старець сказав бісові: «Вийди із створіння Божого». Біс відповідав: «Вийду, тільки дозволь мені запитати тебе про одне: хто праведники і хто грішники?» Преподобний сказав: «Грішник я, а хто праведник, один Бог знає». Це почувши, біс гучним голосом закричав: «От, за твоє упокорення виходжу!» І негайно вийшов.

Четверта зброя – працьовитість. «Коли казан, – каже преподобний Пімен Великий, – кипить, тоді ні муха, ні інша якась комаха не сміє доторкнутися до нього; коли ж охолоне, то і мухи, і всі комахи сідають на нього; так і до людини, чесними заняттями зайнятою, ворог роду людського не сміє приступити. Хто ж живе в лінощах, того позбавляє влади він без жодних зусиль».

П’ятою зброєю проти бісів може бути благоговійне читання слова Божого, особливо Євангелія і Псалтирі. В оповіданні блаженного Августина про силу псалмів говориться: «Спів псалмів душі прикрашає, Ангелів на допомогу закликає, демонів проганяє, розвіює пітьму… диявола соромить, Бога являє». А один зі святих, що запитав біса, чого він особливо страшиться, отримав таку відповідь: «Боїмося ми понад усе, коли християни читають Псалом 67-й: Нехай воскресне Бог і розвіються вороги Його» (Пролог).

Нарешті, сильна зброя проти бісів є старанна молитва до св. Архистратига Божого Михаїла. Як поборник слави Божої, він досі ще веде битву з дияволом і не перестає завдавати йому ударів. А тому і треба просити його, щоб і в нас він вражав внутрішнього згубного змія і виганяв його.

Отже, браття, пам’ятаючи про те, що «супротивник ваш диявол ходить, рикаючи, наче лев, i шукає, кого б пожерти» (1Пет. 5:8), вдягайтеся «в повну зброю Божу, щоб вам можна було стати проти хитрощів диявольських» (Еф. 6:11). Амінь.