Істинна дружба

До деяких людей ми іноді відчуваємо особливу любов і укладаємо з ними союз дружби. Дружба не порушує заповіді про любов до всіх без виключення. Сам Господь Ісус особливою любов’ю любив Іоанна, Петра, Якова і Лазаря; і св. Петро також особливо любив св. Марка; апостол Павло – св. Тимофія. Григорій Богослов був другом св. Василія Великого. Нам треба тільки бути обережними у виборі друзів і уміти розрізняти істинну дружбу від шкідливої. Союз дружби істинної має полягати у взаємному заохоченні до зростання у вірі, благочесті, любові до Бога і ближніх. Друзі-християни в цьому випадку мають бути подібні до мандрівників, які, йдучи разом дорогою важкою і слизькою, тримаються звичайно один за одного для взаємної допомоги і більшої безпеки. Істинний друг у такому разі є незамінний скарб, якого не вартують усі скарби світу.

Тому шукайте зближення з благочестивими, і дружба ваша з ними принесе для вас рятівні плоди. Впали ви, друг допоможе вам; немічні ви, він зцілить вас. Він навчить вас зростати в благочесті і жити згідно зі сподіванням вічного блаженства; він піднесе ваш дух від землі на небо, і його ревнощі про святість мимоволі перейдуть до вас. І як безцінна буде дружба ваша з такою людиною! Вона буде святою, бо буде одухотворена духом благочестя і любові до Бога. Вона буде шляхом до вічного блаженства. Важкий цей шлях, але трудність його полегшується тим, що друзі, які ревнують про благочестя, допомагають один одному йти цим шляхом і, при взаємній допомозі, досягають Царства Небесного. Амінь.