Сліпий Єрусалим

Ісус Христос дивиться з пагорба на Єрусалим, Грег Олсен

Коли ж наближався Він до Єрихона, один сліпий сидів край дороги і просив милостині. Почувши, що повз нього проходить народ, запитав: що це таке? Йому сказали, що Ісус Назарянин проходить. Тоді він закричав: Ісусе, Сину Давидів, помилуй мене! І ті, що йшли попереду, примушували його замовкнути; а він ще голосніше кричав: Сину Давидів, помилуй мене! Зупинившись, Ісус звелів привести його до Себе. Коли той наблизився до Нього, спитав його: чого ти хочеш від Мене? Він сказав: Господи, щоб мені прозріти! Ісус сказав йому: прозри! Віра твоя спасла тебе” (Лк. 18:35-42).

Народ юдейський вірував, що всякий пророк, і тим більше Месія, може і повинен творити дива і, зокрема, дивним чином зціляти людей. А оскільки Ісус вважався пророком, а пізніше навіть і Месією, то не дивно, що деякі навіть вимагали від Нього одужання.

У нашій проповідницькій традиції існує тенденція пояснювати чудеса Христові алегорично. Наприклад, зціленням цього сліпого Ісус як би свідчить про сліпоту юдеїв, по-друге – про сліпоту кожного з нас. І далі розвивається ця думка. Але зараз хотілося зупинитися на соціальному моменті сюжету.

Зцілення, що сталося в натовпі, не було таке вже алегоричне. Твердо і прямо сліпий був зцілений волею Христовою. Ця подія була сприйнята народом, що перебував поруч, без всяких алегорій як заявка на право бути Сином Давидовим – тобто Месією. Надалі очікувалося, що ця заявка, оформлена численними зціленнями, буде підкріплена народною довірою і обернеться політичною діяльністю, і далі, світоустроєм нового порядку. Христові подорожі по Іудеї не здаються хаотичними подорожами лікаря. Цей етап був за логікою юдеїв природним, за яким очікувалися більш суттєві заходи, особливо напередодні входу в Єрусалим.

Звернемо увагу на те, що незважаючи на три роки проведені з народом, після здійснення чудес, яких ніколи не було в Іудеї, після дивовижно глибоких слів, що ніколи раніше не чулися серед обраного народу, Він все ще залишався для них темною конячкою – Ісусом з Назарету. Ні учителем, ні пророком, ні Месією, ні Сином Божим, але просто Ісусом. Ніким. Вони, будучи поряд з Ним, так були зайняті своїм, що навіть не спромоглися Його запитати про Нього Самого. Якщо з Назарету пророка не буває, так чого біжите за Ним? Взагалі, важко сказати, навіщо вони йшли за Ним.

Христос абсолютно ясно розумів, що слідуючи за натовпом, який налаштований абсолютно скептично до Нього, Він приречений на неминучу загибель. Він прекрасно усвідомлював, що кожне нове диво, яке радувало людей, нестримно прискорює розп’яття. Люди із залізним серцем, які входили разом з Ним в Єрусалим, чекали “юдейської весни” і революції. Вони йшли, передчуваючи політичний спектакль, те, чого Він їм ніколи не обіцяв. Не обіцяв Він цього і нам.

А замість гасел і обіцянок на тему прийдешніх Маршів проти негідників і римських окупантів Він вихоплює з натовпу сліпого і повертає йому зір, вимовляючи слова дуже дивні і зайві при дверях Єрусалиму: “Віра твоя спасла тебе!”

Тобто, ні повстання, ні якісь інші заходи з римлянами, а “якась віра” була ключем входу в Єрусалим. Причому тут віра цього жалюгідного сліпого на порозі Вічного Царства? Навіщо Христос, взагалі, кинувся вбік і звернув на нього увагу? Йому що, нецікаво було все те, що чекало в Єрусалимі? Напевно, там і справді не було нічого цікавого.

Ми часто говоримо про те, що Євангеліє актуальне для всіх часів і всіх народів. І якщо раніше ми трактували це місце, суто в особистому контексті, то тепер є привід співвіднести його з тріумфуючим і збудженим натовпом, який стоїть на порозі Святого Міста.

Вхід Христа в Єрусалим, Микола Кошелев

Тоді натовп намагався затягнути Христа у світову революцію. Сьогодні Церкву теж кудись усі норовлять залучити. З нею бажають тепер дружити комуністи, ваблять ліберали і навіть космонавти. Церкву часто звинувачують у тому, що вона намагається зростися з державою. Церкву часто звинувачують у тому, що вона не бажає зростатися з державою і не бажає займатися соціально-політичними процесами. І в усьому цьому ми знову і знову бачимо натовп, який бачить у Церкві не Тіло Христове, а лікаря на громадських засадах, який розігрує медичну лотерею. Чи Соцзабез. Чи партію. Натовпу бажано було б бачити Церкву лідером опозиції чи учасником революційної перехідної Ради. А це вже пройдено. Цей запит вже був озвучений 2000 років тому.

Так, Церкві ближче соціалістичний ідеал, ніж комуністичний, ординський, імперіалістичний або олігархічний. Так, Церква завжди бажала народу бути вільним. Але методи в Церкви були завжди одні й ті самі: узяти за руку конкретного сліпого і зробити його спочатку вільним внутрішньо, потім зовні. Оскільки не може бути вільним той, хто раб усередині. Церква не хоче знайти кільце, про яке мріяв Архімед, за допомогою якого, грек хвалився перевернути світ, а хоче показати точку опори в душі індивідуума. Методи Церкви повільні, але ефективні. Методи революції швидкі і самі знаєте які.

Багато змін, що сталися у світі в останні десятиліття, були хорошими і призвели до більшої справедливості. Зміни, що відбуваються останніми роками, все більше нагадують шлях у новий Гулаг. Усі ці зміни охоплені якимсь завзяттям, в яке так і хочеться влитися. Революція тепер стала чимось, що бадьорить душу і вселяє надії на нову справедливість. Усе це чудово. Але завзяття не завжди від розуму. Шкода тільки, що за дві тисячі років натовп так і не прочитав Євангеліє. Даремно він гнівається на Христа.

У талмудичній традиції є серія “доказів”, що Ісус Христос не є Месія. Найбільш переконливим, на думку “фахівців”, виглядає питання-звинувачення: А де воно Царство Боже на Землі? Де перетворений світ, де загальне процвітання, де спільна віра?” Але упускається дуже важливий момент. Царство Боже не можна побудувати з гнилого матеріалу. Як вбивці, розпусники, негідники можуть скласти народ цього Царства? Тільки двома способами.

Перший – це новий СРСР з Мега-Гулагом, в якому під страхом катувань і смерті людину знову змусять дотримуватися свободи, братерства і рівності. Як інакше може людина жити свято? Чи Месія помахом руки повинен був змінити людей без їхньої волі? Тобто божественною силою перетворити їх на люблячих роботів?

Другий спосіб – просто всіх убити.

Христос запропонував єдино вірний спосіб будівництва нового Царства – через зміну серця. Що тут незрозумілого? Які інші варіанти взагалі можуть бути? Хіба може вільна, богоподібна людина мріяти про комуністичний шаріат? Через дві тисячі років діалог Христа, сліпого і натовпу знову повторюється на наших рівнинах.

Зараз представник Христа – Його Церква. І претензії до Церкви – Тіла Христового, все ті ж талмудичні: Дай хліба, дай чесні вибори, дай сиротам батьків, дай, дай, дай. Дай Царства Божого тут і зараз нам порочним, але створеним для щастя.

Феномен віри, який може переставляти гори, воскрешати померлих, годувати тисячі голодних, перетворювати імперії, творити цивілізації залишився, як і тоді, не затребуваним.

Я не про те, що не вітаю гасла про краще життя. Мені також абсолютно байдужий черговий генсек. Я про те, що Церква перпендикулярна гаслам або не гаслам. Її не зламали дві тисячі років очікування таких же людей, які бажають прив’язати її до своїх чудових революцій. Не зламають і надалі. Сенс усього написаного – дати зрозуміти – Церква не від світу цього. А світ якісно змінюється не так швидко, як нам того хотілося б. І Церква – це не запчастина в соціальному проекті, це те, що вище за будь-яку політичну платформу. Але вище парадоксально. Вона вище тим, що нижче схиляється над кожною людиною.

Втім, не лише народ, але і сама людина не завжди дізнається руку протягнуту Христом. Сліпий, отримавши зцілення, подякував не Ісусу, а тому богу, до якого він звик. Що ж цей бог не зцілив його раніше? У них обох було дуже багато вільного часу. Сліпий встав, глянув Христу в очі, і пішов славити якогось бога своєї мрії. Навіть не подякувавши Ісусу. Чому цей бог хворої людини чекав помаху Христового, колишній сліпий не встиг замислитися. Зцілений прямував разом з натовпом у такий цікавий і вируючий Єрусалим.

У цьому уривку не лише про політизований авангард, але і про особу, яка отримала диво та не змогла їм скористатися. Точно також при насильницькому затвердженні Царства ми отримали б нові дари, і вони б просто випали з наших рук. Дуже яскравий приклад. Аванс не пішов про запас.

Ми, також як і євангельський сліпий, часто бачимо замість Христа, те, що нам здається богом. Розмовляємо і спілкуємося з кимсь повз Христа. Цей віртуальний бог, насправді, зручний своєю абстрактністю. Як його люблять називати наші громадяни – Вищий Розум і ЩосьТакеЄ. Можна боротися за правду, будучи негідником. Можна вимагати від інших апостольської жертовності і некористолюбства, будучи багатим. Можна просто носитися з колодою в оці анітрохи цим не бентежачись. Можна боротися за справедливість взагалі, уникаючи її всіма силами зокрема. Такий бог Щось ТакеЄ прихильно поглядає на можливість будувати нове прекрасне і чисте життя брудними руками. Для Церкви і для Христа це абсолютно порочна ідея.

У другому місці Євангелія, Христос, підходячи до Єрусалиму, говорив Своїм учням про те, що Йому належить бути схопленим, розіп’ятим і воскреслим. Найдорожчі учні йшли поруч, здавалося, слухали, і раптом запитали дуже по-дитячому прямо і жорстоко:

– А зроби нам, що попросимо! Нехай один сяде в Царстві Божому ліворуч, а другий праворуч.

На кшталт: “А слабо”. І мати синів підійшла:

– Не відмов синам!

Яке обпалююче почуття самотності повинен був відчувати Христос. Він до них про смерть і страждання, а вони ділять міністерські портфелі в Його царстві. Як це схоже на нас без Христа. Усе повторюється.

І знову таке актуальне Євангеліє: “Ті, що йшли попереду, примушували його замовкнути; а він ще голосніше кричав: Сину Давидів, помилуй мене!“.

Можна тільки здогадуватися, як народ примушував замовкнути того, хто відчув серцем близькість Того, Хто з’явився. Як примушують мовчати сьогодні, ми прекрасно знаємо. Але не залежно від того слухають нас або ні, ми зобов’язані говорити саме про Христа, як основу життя, і пам’ятати, що ми – християни. Це ім’я від Христа. Суть цього Імені в тому, що всякий, хто носить його, розуміє, що світ і Мир, починається в Ньому, а не на площі чи в парламенті. А світ і Мир перетворюються жертвою любові.

Коли народ складається, з таких світлих, чесних людей, то світ міняється сам, навіть якщо він не хоче мінятися. Але це не швидко. А коли замість твердої цеглини м’яка глина чи ще гірше, то нічого путнього з такого народу не збудувати. Доля цього народу така ж, як того, чиє місто Єрусалим було зруйноване римським імператором до основи, земля над ним зорана і засіяна сіллю. Це відбувається швидко.

Соціальна зрілість і активність народу, який подорослішав, не може не радувати. Добре, що люди тепер не дозволяють зневажати себе. Добре, що вони стають дружніми. Дійсно, справедливість – це бажана норма. Але Церква абсолютно не зобов’язана витирати рот від каші дорослій людині. Пора це робити самим. Тому не потрібно тягнути її на свої піонерські лінійки. Дорослішати потрібно особисто. Церква створена не для того, що б дати всім рибу, а для того, щоб дати вудку. Вудка – любов і віра.

У Церкви свій шлях до свободи. Ганс Крістіан Андерсен на прикладі Кая і Герди добре пояснив дітям, що яким би не було крижане серце поряд з тобою, воно завжди може відігрітися вірою і любов’ю, яка приносить і свободу, і мир і радість. А бачити це – це і означає не бути сліпим.

Автор: священик Костянтин Камишанов