Останній обманщик

Тріумф Християнства, Гюстав Доре

Отже, Священне Писання говорить про те, що історія, як ми її знаємо, одного разу завершиться. Християни чекають кінця цього світу і з’явлення світу прийдешнього – де зло і гріх назавжди зникнуть, а творіння буде відновлене в усій славі і радості раю. Але що ми можемо знати про останні події світової історії? Священне Писання – в Євангеліях, в апостольських Посланнях, і, особливо, у книзі Одкровення, говорить про фінальну битву Бога і сатани, яка відбудеться наприкінці часів. Звичайно, коли ми говоримо про «битву» важливо розуміти, що не йдеться про фізичну конфронтацію – диявол і всі його бісівські полчища всього лише творіння, увесь всесвіт належить тільки Богові. Але Бог б’ється за інше – за душі людські. І головна війна світової історії – саме ця.

Настане час, коли вона завершиться. Але про її останні битви нам дещо відоме з Писання. Перед кінцем світу сили гріха і спротиву досягнуть, здається, найбільшої могутності, здобудуть, здається, безперечну перемогу, змусять весь світ схилитися перед ними. На чолі їх з’явиться моторошна і таємнича фігура Антихриста, про яку нам варто поговорити детальніше.

Для нас слово «антихрист» звучить як якась старовинна лайка, щось на кшталт «аспідів». Насправді цей термін з’являється в апостола Іоанна, а апостол Павло пише про нього: «Чоловік гріха, син погибелі, який противиться і звеличується над усім, що зветься Богом‚ або святинею, так що в храмі Божому сяде він, як Бог, і за Бога себе видаватиме» (2Сол. 2:3,4). Антихрист – супротивник Христа, але не просто супротивник. Грецька приставка «анти», що увійшла до нашої мови в значенні «проти», має ще один сенс – «замість».

Антихрист – це «хибний христос», той, хто намагатиметься зайняти в серцях людей те місце, яке належить Христу. В цьому плані будь-який такий обманщик може бути названий «антихристом», як каже апостол Іоанн: «Діти! Остання це година! І як ви чули, що прийде антихрист – і тепер з’явилося багато антихристів, – з цього ми і пізнаємо, що остання година настала» (1Ін. 2:18).

Такі тирани, як Сталін, Гітлер, Мао або Кім Ір Сен, вимагали собі богоподібного поклоніння, або лідери культів на кшталт Секо Асахари або Девіда Кореша, допомагають нам скласти уявлення про те, як виглядатиме Антихрист, який поєднуватиме політичну тиранію з духовним зваблюванням. На відміну від тиранів, які поневолювали тільки якусь частину світу, або лідерів культів, які володарювали тільки над душами своїх послідовників, Антихрист підпорядкує своїй владі весь світ. На знак визнання влади Антихриста люди прийматимуть його печать: «І він зробить те, що всім, малим і великим, багатим і вбогим, вільним і рабам буде начертання на праву руку їх або на чоло їх, і що нікому не можна буде ні купувати, ні продавати, крім того, хто має це начертання, або ім’я звіра, або число імені його» (Одкр. 13:16,17).

Нам, проте, твердо обіцяно, що його беззаконне правління триватиме недовго. Господь покладе йому край і здійснить суд над народами, після чого історія, якою ми її знаємо, завершиться, і з’явиться Царство Боже. Таке, якщо коротко, вчення Писання.

Час від часу ми бачимо, як люди впадають в «есхатологічну паніку» і кричать «вовки, вовки», коли вовків ще немає. Вже на нашій пам’яті виникала паніка через те, що деякі люди побачили «печать антихриста» в ІНН. Деякі люди вважали, що на них можуть поставити «зображення звіра» обманом, окрім їх волі, і убачали його буквально всюди.

Церква тоді виступила з важливим роз’ясненням – як звернення до Бога, так і зречення від Нього є свідомий вибір, те, що робить сама людина, а не те, що можна потайки зробити з нею. У церковному розумінні така печать розумілася як знак, що закріплює свідоме зречення від Христа. За словом Іполита Римського, «той знак свідчитиме: «Зрікаюся від Творця неба і землі; зрікаюся від Хрещення; зрікаюся від служіння моєму Богові і приєднуюся до тебе і в тебе вірую»». Всупереч цій традиції іноді стверджують, що технологічна дія нібито може сама по собі зробити переворот у сокровенних глибинах людської душі, приводячи її до забуття Христа. Такий забобон розходиться із загальновизнаним тлумаченням Одкровення святого Іоанна Богослова, згідно з яким «печать звіра» ставиться на тих, хто свідомо увірує в нього «єдино заради хибних його чудес» (святитель Іоанн Златоуст). Ніякий зовнішній знак не порушує духовного здоров’я людини, якщо не стає наслідком свідомої зради Христу і наруги віри. Есхатологічна паніка у важких випадках призводить до того, що люди тікають ховатися від Антихриста в якісь землянки чи приєднуються до небезпечних культів, у більш легких – до того, що вони нехтують справжнім духовним зростанням і справжнім служінням Богові, присвячуючи весь свій час вишукуванню зловісних знаків.

Антихрист – той, останній – ще не прийшов; але це не означає, що ті «багато антихристів» про яких говорить апостол, припинили свої зусилля. Небезпека духовного зваблювання існує завжди; завжди може з’явитись хтось – лідер культу, політик, ще якась яскрава і харизматична особа чи рух, хтось чи щось, що здасться людям втіленням їх надій і навіть відповіддю на їх молитви, і люди із захватом підуть до власної погибелі. На жаль, у людській історії це вже відбувалося багато разів.

І відповідь на цю небезпеку – не перелякане видивляння Антихриста тут і там, а життя, присвячене служінню Господу нашому Ісусу Христу. Тільки Христос може зберегти нас від зваблювання – і нам потрібно міцно триматися за Нього.

Автор: Сергій Худієв