День п’ятнадцятий

«Ісус пішов з ним. За Ним йшло багато народу, і тиснули на Нього. Якась жінка, що хворіла на кровотечу дванадцять років, багато потерпіла від багатьох лікарів, і витратила все, що було в неї, і не дістала ніякого полегшення, але їй стало ще гірше, – почувши про Ісуса, підійшла ззаду в натовпі і доторкнулась до одягу Його, бо говорила: якщо доторкнусь хоч до одежі Його, то видужаю. І зразу припинилась у неї кровотеча; і вона відчула тілом, що зцілилася від недуги. І негайно Ісус відчув у Собі, що вийшла з Нього сила, звернувся до народу і сказав: хто доторкнувся до одежі Моєї? Ученики сказали Йому: Ти бачиш, що натовп тисне на Тебе, і говориш: хто доторкнувся до Мене? Але Він оглядався навкруги, щоб бачити ту, яка зробила це. Жінка ж, знаючи, що з нею сталося, зі страхом і трепетом підійшла, впала перед Ним і сказала Йому всю правду. Він же сказав їй: дочко, віра твоя спасла тебе. Іди з миром і будь здорова від недуги твоєї» (Мк. 5:24-34).

Жінка з кровотечею (особа, що постійно була нечистою) – образ цілковито зіпсованого гріхом людства, для якого на землі не було спасіння; лікарі – інші боги, безбожні методи, з допомогою яких люди шукають розв’язання своїх духовних проблем. Той, кого жінка торкалася (навіть місце, на яке вона сідала), чи той, хто її торкався, ставав нечистим. Гріх передавався, занечищував усе і всіх.

Жінка торкнулася Ісусової одежі, знаючи, що робить Його нечистим, але вона повірила, що тільки це може її спасти. Ісус для цього і прийшов, щоб узяти на Себе всі гріхи світу, щоб гріх у Ньому помер.

«Буде у ті дні, візьмуться десять чоловік із усіх різномовних народів, візьмуться за полу юдея і будуть говорити: ми підемо з тобою, бо ми чули, що з вами Бог» (Зах. 8:23). Ісус – Юдей, Еммануїл – Бог із нами.

Правдиве зцілення настало не в момент доторку (хоча жінка й відчула фізичне зцілення – кровотеча зупинилася), а коли Господь промовив слова: «Будь здорова від недуги твоєї». Передумова зцілення душі – віра.

Помолімося за зцілення духовне і фізичне всіх хворих; щоб люди не шукали іншого Лікаря і не зверталися до інших богів, але єдиному Богові поклонялися.

<< День чотирнадцятий

День шістнадцятий >>