День шістнадцятий

Пророцтво про руйнування храму, Джеймс Тіссо

«І, вийшовши, Ісус пішов від храму; і підійшли до Нього ученики Його, щоб показати Йому будівлі храму. Ісус же сказав їм: чи бачите все це? Істинно кажу вам: не залишиться тут каменя на камені, все буде зруйновано.

Коли ж сидів Він на горі Елеонській, то приступили до Нього ученики на самоті і спитали: скажи нам, коли це буде і яке знамення Твого пришестя і кінця віку? Ісус сказав їм у відповідь: стережіться, щоб хто не спокусив вас, бо багато хто прийде під іменем Моїм і казатиме: “я Христос”, і багатьох спокусять. Також почуєте про війни і чутки про війни. Глядіть, не жахайтесь, бо належить усьому тому бути, та це ще не кінець. Постане бо народ на народ, і царство на царство; і будуть голод, моровиці і землетруси у різних місцях; усе ж це – лиш початок хвороб. 9 Тоді видаватимуть вас на муки і вбиватимуть вас; і вас зненавидять усі народи через ім’я Моє. І тоді багато хто спокуситься, і видаватимуть один одного, і зненавидять один одного; і багато лжепророків з’явиться і багатьох спокусять; і через збільшення беззаконь охолоне любов у багатьох. Хто ж витерпить до кінця, той спасеться» (Мф. 24:1-13).

Кінець світу характерний явністю гріха та його наслідків. Та й тепер ми бачимо все зло гріха: знищення людини, повне потоптання її гідності, смерть у всіх її виявах, ненависть і всесвітнє служіння мамоні, занепад моралі, криза подружжя, сім’ї, нареченства, чистоти й любові. А найтяжче, мабуть, що «охолоне любов у багатьох». Любов до Бога і як наслідок – любов до ближнього.

Моє завдання завдяки Божій ласці й вірності Святій Церкві – витримати до кінця, щоб спастися. «SOS» – «спасіть наші душі» (save our souls). Спасай свою душу і допоможи спасатися іншим душам.

Бог доручив Ноєві будувати ковчег, щоб спасти 8 душ. Це також і моє завдання, і завдання всієї Церкви як ковчега для світу. «Ковчег» – по-грецьки «кіботус» – «кивот», – саме так називаємо хатинку, в якій присутній у кожному храмі на вівтарі Живий Христос у Євхаристії.

Помолімося за нашу витривалість у вірі й любові, а також щоб ми постійно пильнували, аби не впасти в спокусу.

<< День п’ятнадцятий

День сімнадцятий >>