У стражданні нас утішити неможливо

Жодне Христове слово не викликало такого нерозуміння, відторгнення і неприйняття, як слово про Хрест і Розп’яття. За шість днів до Преображення Спаситель намагається розповісти апостолам про те, що Його чекає: страждання, смерть, воскресіння. Але учні тільки ляскають віями і посміхаються винувато.

І раптом до Петра доходить, що усе це не притча, це серйозно: «Будь милосердний до Себе, Господи! Нехай не буде цього з Тобою!» (Мф. 16:22).

Це крик співчуття і сильної любові! Це голос великого серця!

Але Христос не приймає такої турботи. Він обриває Петра, і дуже різко: «Відійди від Мене, сатано! Ти спокуса Мені, бо думаєш не про Боже, а про людське» (Мф. 16:23).

Християни усе осягнули і знають усі відповіді. Адже богослови нам пояснили, що Христу потрібно було постраждати, щоб спокутувати людство від гріха, прокляття і смерті. Розумом ми усе розуміємо.

Але серцем – на боці Петра, бо глибоко в душі живе протест: невже треба було рятувати людей саме таким моторошним чином, невже не можна було якось по-іншому, інакше, щоб менше крові, менше болю?

Мудреці і філософи нас заспокоюють: страждання потрібні, вони очищають! Адже біль і страждання прийшли в цей світ через гріх Адамів.

Але ми обриваємо премудрих і розумних: гріх Адамів? А що це означає? І, якщо усе через Адама, то як же це перейшло на весь світ і на його нащадків, невже всемогутній Бог не міг зупинити розлиття болю в часі і просторі?

Питання, питання, нескінченні питання! Значні томи і цілі шафи написані, теорії викладені струнко і логічно, але варто захворіти близькому, варто тільки увійти до цього моторошного царства болю, і усе розсипається, і ми кричимо, як Петро:

– Ні, з моєю дитиною такого не буде! Будь ласка, не кажіть такі слова при мені! Вона не помре! Я просто не хочу про це чути! Зі мною такого ніколи не трапиться!

Але усе трапляється! І страждання не оминають нас стороною! І ми живемо, немов кеглі в боулінгу: зараз куля пролетіла повз мене, зачепила і перевернула сусідів, змістила зі своїх місць ближніх, але зі мною має обійтися, усе обов’язково буде гаразд!

І ось у наш бік хтось кидає ще одну кулю!

Питання, на яке Бог не дає відповіді

Страсна седмиця починається читанням книги Іова. От вже кого життя не пощадило! Чи Бог не пощадив? Адже врешті-решт, головний винуватець і нашого життя і радості, і страждання і смерті тільки Той, Хто вигадав наш космос – Автор нашого світу, Творець. Іов дуже добре знав, від Кого він отримує і благо, і біль – усе від Бога, по Його волі, з Його волевиявлення.

Коли загинули діти, розорена домівка і сам Іов вкритий проказою – це так уразило його друзів, що вони декілька днів не могли нічого сказати: «І ніхто не говорив йому ні слова, тому що бачили, що страждання його дуже великі» (Іов 2:13).

У справжньому стражданні утішити людину не можна, це неможливо. Перед стражданням ми безмовні, бо страждання, його сенс, його причини – це таємниця, яка не була відкрита навіть наймудрішим. І усі наші слова, усі богословські судження – блякнуть, в’януть і обсипаються перед звичайнісіньким зубним болем, що вже говорити про велике страждання або втрату близької людини. Наші предки це добре розуміли, і нехай письменність пройшла повз них, у самій крові вони носили цнотливість болю, соромливість страждання, яких позбавлені сучасні люди, премудрі і розумні.

Жити – боляче! І нікуди від болю живому не сховатися!

Біль лякає, проникає «до розділення… суглобів і мізків» (Євр. 4:12), особливо якщо боляче найближчому і найулюбленішому, особливо якщо боляче дитині і ти нічого, абсолютно нічого не можеш зробити.

Біль страшніший за смерть. Навіть найбільші життєлюби віддадуть перевагу смерті нестерпному болю. І звідки прийшла ця напасть? І чому не можна без цього обійтися? – Немає відповіді! Тому що страждання – це найостанніша таємниця! Це питання, на яке Бог не дає відповіді.

Страждання безмовне.

Страждання – це таємниця, якій пристойне мовчання.

І ось Христос входить в Єрусалим, знаючи, що Його чекає. Він проповідує, викриває, пророкує. Але варто нам тільки на мить поставити себе на Його місце, і коліна почнуть дрібно тремтіти. Потрібно встигнути усе сказати, потрібно підготувати останню трапезу – і це усе в тіні тих останніх днів, які неминуче настануть, і з кожним днем залишається все менше хвилин, вільних від болю, і неможливо не пити цю чашу страждань, і не можна відстрочити цю годину, тому що заради неї Я і прийшов!

За століття до Голгофи пророк Ісая побачив Христа. Він сказав про Нього найголовніше: «Муж скорбот, що пізнав болісті» (Іс. 53:3).

Боговідець Ісая, якого складно було чимось здивувати, був приголомшений тим болем, який йому відкрився: «Але Він укритий виразками був за гріхи наші і мучимий за беззаконня наші; покарання світу нашого було на Ньому, і ранами Його ми зцілилися» (Іс. 53:5).

Чому неодмінно має бути боляче? Навіщо страждати? Навіщо страждати Христу, навіщо людям, кожній людині на цій землі – мучитися? Усі пояснення, які я чув, нікуди не годяться. Ось і хворому і самотньому Іову на попелищі його життя ніхто не зміг чітко пояснити – навіщо це усе було треба?

Ніхто, окрім Бога.

Тільки, якщо ми учитаємося в текст книги Іова, ми не знайдемо жодного пояснення. Немає там ніякої богословської концепції страждання, жодної філософії болю.

– А що ж там є?

– Є особиста зустріч з Богом, після якої Іов усе розуміє, але те, що він зрозумів – по той бік будь-яких слів.

Іов розмовляв з Богом. З великим страждальником розмовляв Той, Хто добровільно пішов на Хрест. У кожної людини є свій хрест болю, і ми несемо його не тому, що Христос прийняв Свій Хрест, а Христос зійшов на Голгофу, тому що кожна людина, кожна жива істота цього світу проходить через біль.

У стражданні неможлива розрада. Ми можемо співчувати, підтримати, але великі містики і пророки справжню розраду отримували перед Хрестом Христовим. Чому? Це таємниця особистої історії, таємниця Христової Присутності в самому центрі болю цього світу. Для нас це – просто красиві слова. Люди, які пройшли через нелюдські страждання, стали свідками цієї Присутності. Вони говорили про це майже словами Іова: «Мої очі, не очі іншого, побачать Його» (Іов 19:27).

«Я пізнавав Христа у своєму вмиранні»

У 1939 році Страсна седмиця почалася 3 квітня. Благовіщення припало на Страсну П’ятницю, а Пасху чекали 9-го числа. Але в Радянській Росії були закриті майже усі храми, а в усій Східній Білорусії вже декілька років не було богослужінь. Скільки християн сумували в ті далекі часи за церковною службою, за пасхальним святкуванням! Ще важче було тим, хто терпів у засланнях і таборах без надії колись побачити храм Божий, почути дивні співи Страсної.

А в далекому Парижі ті, хто опинився в еміграції, готувалися до Пасхи. Розкішні хори, породисті протодиякони і сивий митрополит Євлогій – жива Русь, живе Православ’я! Тільки не було в ці дні в паризькому храмі отця Сергія Булгакова. Він дуже любив ці служби, ніколи не пропускав! Але тільки не сьогодні! Тому що ніхто не сперечається із страшним словом «онкологія», і саме в Страсний Вівторок отцю Сергію робили другу, найболючішу операцію.

Отець Сергій вижив і залишив дивне свідоцтво про одкровення, яке він пережив під час хвороби, він описав його в невеликій роботі «Софіологія смерті». Декілька тижнів отець Сергій перебував між життям і смертю. Його мучив не лише неймовірний біль, але і напади задухи. Він не міг говорити, не міг скаржитися, лежав, немов кульок, жорстко стягнутий бинтами. По землі вже давно йшла Пасха, а для нього на довгі нескінченні дні і ночі розтягнулася безмісячна ніч Страсної седмиці.

І ось на самій межі страждання, коли біль став таким моторошним, що він майже розчинився в ньому без залишку, отець Сергій побачив Христа – розіпнутого і убитого. Христос не просто страждав, Він страждав стражданням хворого, Він хворів на біль страждальника:

«Я пізнавав Христа у своєму вмиранні, мені була відчутна Його близькість до мене, майже тілесна, але… як «укритого виразками і ранами мерця» що лежить зі мною. Він міг допомогти мені в моєму стражданні і вмиранні, тільки співчуваючи і помираючи зі мною» (прот. С. Булгаков. Софіологія смерті).

Це безцінне свідоцтво! Христос не просто наша розрада і підтримка. Його Присутність вища і важливіша за будь-які правильні слова.

Він не дає відповідь про сенс болю і страждання, Він Сам – відповідь на біль і страждання цього світу.

Але що б ми не сказали про це велике таїнство, воно залишиться невловимим для людських слів.

  • Чашу, яку належить нам випити, вип’ємо.
  • Хрест, який потрібно донести, донесемо.
  • І одного разу усе зрозуміємо.
  • Кожен.
  • У свою годину
  • На своєму хресті.
  • На своїй Голгофі.

Автор: архімандрит Сава (Мажуко)

Усе по темі: Великий вівторок