Справжні герої

Про те, як стати справжнім героєм у біблійному розумінні, подібно до пророка Іллі, роздумує редакція сайту . . . .

У наш час повальна мода на різноманітних героїв. Особливо це стосується кінематографу, адже в ньому за допомогою усіляких спецефектів можна створити все, що завгодно. Втім, від кінематографу не сильно відстають ЗМІ, які теж здатні із посередньої людини створити ледь не рятівника нації, який лише один здатен розв’язати проблеми, що накопичувалися в країні десятиріччями. Одним словом: не людина, а втілений месія.

Не варто забувати історіографію, якій у сфері героїзації будь-кого, навіть найостанніших мерзотників, можна безсумнівно віддати пальму першенства, адже історичні «герої» здатні проіснувати чимало століть, хоча в їх «подвигах» буває значно більше вигадки, ніж правди. Втім, деколи такі «подвиги» насправді є цілковитою вигадкою, у подібній «творчості» досягла значних успіхів радянська історіографія, яку варто загалом розглядати не як науку, а швидше як пропагандистський епос.

Але у всіх цих згаданих категорій героїв є спільна риса – вони є штучними, вигаданими героями. І навіть якщо дійсно якась людина здійснила героїчний вчинок, що власне і робить певну людину героєм, то люди з часом дивляться на цю людину через призму її вчинку, нерозривно пов’язуючи її саме з ним. Тим самим ця людина позбувається частини своєї «людяності», адже її «людяність», тобто певні риси її характеру відтіняє героїчний вчинок.

І тепер ця героїчна людина поступово в очах оточення перетворюється на ідола: ідеальну людину без суттєвих вад і недоліків, якщо людина позитивний герой, або ж на справжнісінького монстра, якому чужі будь-які прояви любові і милосердя, якщо це негативний герой. І це, між іншим, стосується не тільки літератури чи кінематографа, де ніщо не стримує уяву автора, така героїзація і демонізація має безпосереднє відношення до нашого життя: саме так більшість населення сприймає героїв та антигероїв. І виходячи з цих смаків створює, у свою чергу, героїв та антигероїв кінематограф, ЗМІ, історіографія…

Проте, на щастя, залишились правдиві джерела інформації стосовно визначних постатей людства. І еталоном у цьому плані може слугувати Біблія, яка не ідеалізує людей, яких загалом ставить у приклад віри. Так, наприклад, пророк Ілля, який взагалі сприймається багатьма людей як безпринципний ревнитель за чистоту віри богообраного ізраїльського народу, у 19-му розділі 1-ої книги Царів з’являється перед нами в зовсім не в «героїчному» вигляді, який ми хочемо бачити в «справжніх» героях: «Поревнував я за Господа Бога Саваофа, тому що сини Ізраїлеві залишили завіт Твій, зруйнували Твої жертовники і пророків Твоїх убили мечем; залишився я один, але і моєї душі шукають, щоб відняти її» (в. 10). Погодьтеся, ці слова зовсім не личать «справжньому» героєві, точніше тому образові, який малює нам уява.

Але уся річ у тім, що Ілля, на відміну від «справжніх» вигаданих героїв, був цілком реальною людиною, і Біблія – це правдива книга, яка описує стосунки Бога і людей, а не збірка різноманітних байок і легенд, які вигадують на догоду публіці. Проте, здавалося, «негероїчний» Ілля проявив таку віру в Бога і через те, творив такі дивовижні справи, що їх згадують у всіх кутках землі навіть через три тисячоліття, і для багатьох людей Ілля залишається уособленням палкої віри в Бога. Хіба такого можуть досягти вигадані герої? Звісно, що ні! Проте це ще не все.

Біблія в посланні апостола Якова розкриває нам одну вкрай важливу річ: «Багато може щира молитва праведного. Ілля був чоловік подібний до нас, а помолився молитвою, щоб не було дощу, і не було дощу на землі три роки і шість місяців. І знову помолився, і небо дало дощ, і земля зростила плід свій» (5:16-18). Ви тільки уявіть, що подібні героїчні вчинки, при чому вчинки цілком реальні, а не вигадані, під силу кожному вірному. Це не є прерогативою якоїсь окремої, привілейованої групи осіб, вони фактично під силу кожному, була б тільки віра. Як казав колись апостол Павло: «Усе можу в Ісусі Христі, Який мене зміцнює» (Флп. 4:13). Як вам таке, щоб стати справжнім, зовсім не вигаданим героєм?

Редакція сайту


Ваш коментар: