Шлях зцілення від роспропаганди

Закінчення роздумів редакції сайту, що присвячені протидії згубному впливу російської пропаганди . . .

В одному з попередніх дописів згадувався біблійний принцип: «Вірний у малому і у великому вірний; а неправедний у малому, неправедний і у великому» (Лк. 16:10), – згідно якого ми дійшли висновку, що люди, які свого часу не осудили російську окупацію Криму, досить часто схвалюють неприховане вторгнення рф в Україну. Але разом з тим деяких небайдужих українців хвилює питання: чи зможуть їхні рідні і близькі, які свого часу повірили брехні російської пропаганди, колись позбутися її згубного впливу? Що ж відповісти на це запитання?

Завжди треба сподіватися на краще, благо, «холодильник» є нашим союзником, а економічний колапс, який нестримно суне на рф, є свідченням, що «холодильникова» терапія невдовзі розпочне свою «лікувальну» дію, що, звісно, не може не радувати. Зі свого боку, можемо припустити, що саме зцілення буде проходити через етапи, які відповідатимуть згаданому на початку допису біблійному принципу. Тільки у зворотному напрямку: спочатку люди мають стати вірними у «великому», тобто визнати зло і неприпустимість відкритої агресії рф стосовно України, а вже потім проявити вірність у «малому», визнати, що анексія Криму і подальше розв’язання конфлікту на Донбасі є не меншим злом. Але це ще не все.

Певна людина має зрозуміти і визнати, що в злочинних діях рф є і її доля вини та відповідальності. Ясна річ, не в таких обсягах, як злочинного керівництва путінського недорейху чи безпосередніх виконавців його антилюдських намірів, але все ж таки доля, нехай і незначна, вини і відповідальності є. Хоча б у тому ж мовчазному схвалюванні злочинів рф. Проте це насправді мало хто готовий визнати, але без цього неможливе зцілення від брехні роспропаганди, тому можна підсумувати, що насправді не так вже багато людей по-справжньому зціляться від її згубного впливу та оманливих чар. Так що не варто надто тішити себе марними ілюзіями.

З любов’ю, редакція сайту