Диво як нагадування

Чудесний улов, Джеймс Тіссо

Про те, для чого Господь загалом творить дива і про різну реакцію на дива людей, роздумує редакція сайту . . .

У чудесному лові риби, під час якого Христос «зловив» у Свої мережі майбутніх апостолів, показова реакція рибалок-апостолів: «Побачивши це (тобто величезний улов), Симон-Петро припав до колін Ісусових і сказав: Господи, відійди від мене, бо я чоловік грішний! Бо жах охопив його і всіх, що були з ним, від того улову риби, яку зловили; також і Якова та Іоана, синів Зеведеєвих, які були спільниками Симона. І сказав Ісус Симонові: не бійся, віднині будеш ловцем людей. І, витягнувши обидва човни на берег, залишили все і пішли за Ним» (Лк. 5:8-11). Отже, апостоли злякалися, але полишили все (той самий чудесний улов) і пішли вслід за Спасителем, одночасно записавши свої імена у світову історію (хто з них міг про таке міряти) і, що найголовніше, у Божу Книгу життя.

Зовсім по інакшому на явне Боже диво відреагували жителі гадаринського краю, коли стали свідками зцілення чоловіка, «що упродовж багатьох років мав бісів, і не вдягався в одяг, і жив не в домі, а в гробах» (Лк. 8:27). Ці жителі перелякані видовищем раптової загибелі величезного стада свиней і видом одноплемінника, «одягненого і при своєму розумі, котрий сидів біля ніг Ісусових» (Лк. 8:35), у свою чергу просили Ісуса «відійти від них, бо їх охопив великий страх» (Лк. 8:37). Спаситель, як засвідчує євангеліст Лука, «увійшов у човен і повернувся». Два дива і така діаметральна людська реакція: у першому випадку люди слідують за Христом і стають згодом Його посланцями, апостолами, у другому випадку – люди, так би мовити, «відхрещуються» від Ісуса. У чому ж причина?

Передусім слід зауважити, що Господь ніколи не творить дива на показ, заради сенсації. Господь завжди творить дива з певною метою: допомогти людям і навернути їх, адже «добре і угодне Спасителеві нашому Богу, Який хоче, щоб усі люди спаслися і досягли пізнання істини» (1Тим.2:3,4). І ці два дива не були виключенням. Так у чудесному лові риби Господь віддячив за «оренду» Петрового човна: «Увійшовши в один з човнів, який належав Симонові, Він просив його відплисти трохи від берега і, сівши, навчав людей з човна. Коли ж перестав навчати, сказав Симонові: відпливи на глибину і закиньте сіті свої для лову» (Лк. 5:3,4), зважаючи на те, що рибалки попередньої ночі залишилися без улову. Ну, а те, що сталося далі, вже відомо: слідування за Спасителем для братів виявилося куди ціннішим за щедрий улов.

У другому ж диві Спаситель допоміг конкретній людині, яка буквально потерпала від бісівської навали, ну а для решти жителів Гадаринського краю свині, колишнє гріховне життя в пітьмі виявилися куди ціннішими, ніж життя у світлі з Богом: «Світло прийшло у світ, а люди полюбили темряву більше, ніж світло, бо діла їхні були лихі; бо кожен, хто чинить зло, ненавидить світло і не йде до світла, щоб не викрилися діла його, бо вони злі. А хто чинить правду, йде до світла, щоб відкрилися діла його, бо вони чинилися в Бозі» (Ін. 3:19-21).

У декого може скластися враження, що рибалка Симон був праведним, а гадаринські жителі ні. Але це помилкова думка, яку спростовує сам Симон, який «припав до колін Ісусових і сказав: Господи, відійди від мене, бо я чоловік грішний!» У чому і полягала відмінність між Петром, Андрієм, братами Зеведеєвими і гадаринськими жителями, так це в ставленні до гріха: гадаринські жителі призвичаїлися до гріха, до нього звикли, а майбутні апостоли, виходить, ні. А Господнє диво нагадало їм про інше життя, нагадало їм про Бога і про те, що вони Його творіння і, як з’ясується згодом, є Його діти: «До своїх прийшов, і свої Його не прийняли. А тим, які прийняли Його, що вірують в ім’я Його, дав силу дітьми Божими бути» (Ін. 1:11,12). Зважаючи на це, можна стверджувати, що будь-яке Боже диво є нагадуванням про те, Хто насправді керує Всесвітом, Хто є його Творцем, а також будь-яке Боже диво є запрошенням до близьких, сімейних стосунків з нашим Творцем, нагадуванням про те, що в кожного з нас є Дім на небесах, в якому на кожного чекає люблячий Отець.

Редакція сайту


Ваш коментар: