Чому саме вознісся?

Вознесіння (фрагмент), Джон Сінглтон Коплі

Спроба редакції сайту дати відповідь на запитання: чому Христос саме вознісся, а не покинув учнів якось іншим способом? . . 

А чому Христос саме вознісся, а не відійшов до Бога-Отця якимсь іншим, менш дивним способом? Певно, багатьом так чи інакше доводилося стикатися з подібним запитанням чи самим ставити його. Але щоб відшукати відповідь на це питання, слід пригадати, яким чином Господь прийшов у цей світ.

Якщо не вдаватися до подробиць Благовіщення, яке було таємницею для більшості людей до появи Євангелія від Луки, то Христос для оточуючих прийшов у цей світ природним чином. До того ж в убогій родині, а не в якійсь царській, чи принаймні священичій. Чому Він зробив саме так? Щоб блиск земної слави і величі не відволік від послання, яке Він приніс людям: «Покайтеся, наблизилося бо Царство Небесне» (Мф. 4:17). Між іншим, з подібним закликом звертався до людей Його предтеча, пророк Іоанн Хреститель (див. Мф. 3:2). Хоча сам Іоанн був родом зі священичої родини, проте зростав, більш за все, «у пустелях» без батьків (Лк. 1:80), та й місце для проповіді обрав таке, що навряд чи до нього прийшло багато дозвільних людей: проповідував він там само, де зростав – «В пустелі Юдейській» (Мф. 3:1). Погодьтеся, мало хто піде (а тоді люди зазвичай пересувалися пішки або верхи віслюком, що не значно додавало комфорту в подорожі) у таку далечінь заради простої цікавості. Люди йшли до Хрестителя заради більше ніж цікавості, вони йшли заради сповідування гріхів напередодні пришестя довгоочікуваного Месії.

У чомусь схожу тактику обрав і Господь Ісус Христос. Хоча Він практично перебував завжди в центрі уваги, але ніколи спеціально не шукав слави людської, як мовиться сьогодні, «не працював на публіку». Скоріше навпаки, за будь-якої нагоди Він намагався усамітнитися. Лише раз у Євангелії ми зустрічаємося з випадком, коли Спаситель свідомо виступив привселюдно: це був Його урочистий в’їзд в Єрусалим. І то це було цілком усвідомлюване слідування на страждання на голгофський хрест, що навряд чи можна вважати роботою на показ. Отже, Господь Ісус Христос для переважної більшості людей прийшов у цей світ як звичайна людина і так само пішов з нього. Не забуваймо, що події, які відбулися на третій день біля Його поховальної печери, всерйоз не сприймалися навіть Його учениками, що вже казати про звичайний люд.

Але події Воскресіння буквально перевернули весь світ, хоча більшість світу це відчує дещо пізніше. Своїм Воскресінням Ісус Христос засвідчив усім оточуючим, що Він дійсно є Син Божий і те, чому Він вчив і заповідав ширити далі (див. Мф. 28:19,20) є стовідсотковою істиною. Втім, лише для тих, хто прийняв Його як Бога і Спасителя. Для цих людей Ісусу не було жодного сенсу приховувати Свою Божественну гідність, та й взагалі як Сонце може приховати своє світло? – Ясна річ, що ніяк. Через те, Спаситель відійшов від Своїх учнів таким дивовижним чином, бо по-інакшому Він відійти просто вже не міг – де Бог там завжди диво. І прийде Він, між іншим, також з Небес таким же дивовижним чином.

Але це вже зовсім інша історія.

Редакція сайту

Усе по темі: Вознесіння Господнє