Апостол Варфоломій (Нафанаїл)

Святий Варфоломій (фрагмент), Рембрандт ван Рейн

Про апостола Варфоломія (Нафанаїла) розповідає біблеїст Андрій Десницький . . .

Євангеліст Іоанн розповідає ще про один епізод, пов’язаний з апостолом Филипом: «Филип знаходить Нафанаїла і каже йому: ми знайшли Того, про Якого писали Мойсей у законі і пророки, Ісуса, сина Йосифа, з Назарета. Але Нафанаїл сказав йому: чи може щось добре бути з Назарета? Филип говорить йому: піди і подивись. Ісус, побачивши Нафанаїла, який ішов до Нього, говорить про нього: ось воістину ізраїльтянин, у якому нема лукавства. Нафанаїл говорить Йому: звідки Ти мене знаєш? Ісус відповів йому: перше ніж покликав тебе Филип, Я бачив тебе під смоковницею. Нафанаїл відповів Йому: Учителю! Ти – Син Божий, Ти – Цар Ізраїлів» (Ін. 1:45-49).

Усе це дуже схоже на покликання інших апостолів: так Андрій привів до Ісуса свого брата Симона. І судячи за миттєвою реакцією Нафанаїла, він повірив в Ісуса і пішов за Ним. Цей самий Нафанаїл, як повідомляє Іоанн, походив з міста Кани, де Ісус колись перетворив воду на вино, він був з апостолами Петром, Фомою, і Зеведеєвими синами, коли Ісус з’явився їм на Галилейському озері вже після Воскресіння.

Але серед апостолів не було людини на ім’я Нафанаїл! Чи все-таки була? Судячи з усього, так. Поряд з ім’ям Филипа в списку апостолів стоїть Варфоломій, адже це не зовсім ім’я – це по батькові. Бар-Толмай арамейською означає «син Толмая». Власне ім’я в нього цілком могло бути Нафанаїл (староєврейською воно означало «Бог дав»), інакше важко пояснити появу цієї людини в Євангелії від Іоанна і тільки в ньому.

А що означає ця дивна розмова Ісуса з Нафанаїлом-Варфоломієм, при чому тут смоковниця? Це дерево було символом месіанського віку, коли, за старозавітними пророцтвами, кожен «сидітиме під своєю смоковницею». Звичайно, Нафанаїл міг просто відпочивати в тіні дерева в жаркий полудень, але схоже, що Ісус сказав тут образно про щось дуже важливе для Свого співрозмовника. Він чекав пришестя Месії, настання Царства, і коли почув, що Месія-таки з’явився в містечку під назвою Назарет, тут неподалік – розсердився на таку нісенітницю. У цій глушині, серед римлян і язичників – і раптом Месія? Але Ісус вимовив слова, що прозвучали для Нафанаїла паролем, – і він відкинув усі сумніви.

Згідно з переданням, Варфоломій разом з Филипом проповідував у містах Малої Азії, у тому ж Єраполі. Розповідають і про його поїздки у Вірменію та Індію. Він був розіпнутий вниз головою в місті Альбани чи Албанополі десь на Кавказі, але ні в переданні, ні серед сучасних учених немає єдиної думки про точне місце розташування цього міста.

Автор: Андрій Десницький