Неефективність пропаганди

Сьогодні знову ж таки захотілося поговорити про російську пропаганду, а точніше про її неефективність. Звісно, багато хто може бути не згодним з цим, і погодимось, у певній мірі буде правим, адже саме завдяки впливу пропаганди сталася дебілізація російського населення, з яким влада може робити все, що їй заманеться. Проте, судячи з історії, і раніше влада на росії робила з населенням все, що їй заманеться, навіть не долучаючи до цього телевізора та Інтернету, яких просто фізично не існувало. Так що справа загалом не в пропаганді, а в ставленні до влади самого населення, яке на росії набуло форми сакрального поклоніння. Коротше кажучи, на росії влада – священна, а пропаганда лише нагадує про це.

Взагалі, пропаганда, не створює нічого нового, а паразитує на старому, на вадах і страхах суспільства, і пропаганда на росії тому не є виключенням. Як не стала свого часу виключенням пропаганда нацистської Німеччини, яка там само посилалася на почуття ображених німців і намагалася викликати запит до реваншистських настроїв в обдуреного нею населення. Всім відомо, чим усе це закінчилося, і з чого люди взяли, що російська пропаганда не повторить шлях німецької? Адже як не підміняй реальність, вона все одно не зміниться, хіба для тих людей, які її власне підміняють і з часом починають у неї самі вірити. Саме так, брехня, а саме нею і є пропаганда – мистецтво видавати бажане за дійсне, має такий «побічний» ефект, брехун з часом сам починає вірити у власну брехню.

«Що було, те і буде; і що робилося, те і буде робитися, і немає нічого нового під сонцем» (Еккл.1:9), – втім, знайдеться чимало людей, які будуть намагатися оспорювати це біблійне твердження, а заразом з тим, стверджувати, що пропаганда, зокрема нинішня російська, доволі ефективна інформаційна зброя. Ефективна, хіба що для знищення самої рф, але зовсім не в протистоянні з усім світом. Більше того, протистояння рф проти всього світу, яке ми нині спостерігаємо, сталося саме завдяки діям російської пропаганди. Якщо точніше, відбулося це через агресивну зовнішню політику керівництва рф, яку просувала саме російська пропаганда.

Через те, ми і можемо стверджувати, що російська пропаганда виявилася неефективною. Адже її залучали для того, щоб посилити кремлівський режим, а зовсім не послаблювати його, що власне ми зараз спостерігаємо. Адже ні для кого не секрет, що протистояння проти всього світу – це фактично смертний вирок злочинному путінському режиму, щоб там з цього приводу не віщала російська пропаганда.

І ще один суттєвий момент, який доводить вкрай низьку ефективність російської пропаганди: не бажання переважної маси обдуреного російського населення брати участь у війні проти Україні. І для того, щоб залучити нових солдат для рашистських орд, путінському режиму доводиться вдаватися до обіцянок щедрої грошової винагороди (втім, не факт, що все усім виплатять), залучення ув’язнених, а врешті-решт до примусової мобілізації: чомусь росіяни не вельми хочуть добровільно помирати за путінський рай, про який стільки років віщала російська пропаганда. Вийшло, що міць ЗСУ та високоточна західна зброя виявилися куди ефективнішими за багаторічні потуги російської пропаганди.

Редакція сайту


Ваш коментар: