Невдалі порівняння

“Краще триматися Божих стандартів досконалості, ніж людських, адже так можна зазнати Божого осудження”, – вважає редакція сайту . . .

При перегляді одного інтернет-ролику, що був присвячений радянським диктаторам, запам’яталася одна характеристика Микити Хрущова, точніше спростування одного поширеного міфу стосовно його персони: багато людей заявляють, що він був значно гуманнішим відносно свого попередника Йосифа Сталіна. На це автори ролику резонно заявили, що не треба докладати значних зусиль, щоб бути гуманнішим за Йосифа Сталіна, і через це зовсім не варто вважати Микиту Хрущова гуманною людиною. Тим більше ставити йому це в заслугу. Це порівняння запам’яталося і своєю мудрістю і одночасно дотепністю, а також через те, що за цим порівнянням можна побачити величезний духовний сенс. З чим власне і хочемо поділитися з вами.

Але для початку пригадаємо один біблійний вірш: «Отже, будьте досконалі, як Отець ваш Небесний досконалий» (Мф. 5:48). Цим закликом Господь Ісус Христос завершив так би мовити вступну частину Своєї Нагірної проповіді, або ж Своєї передвиборчої програми, якщо висловлюватися сучаснішою термінологією. Таке порівняння комусь може здатися не доречним, проте воно аж ніяк не суперечитиме істині: адже в Нагірній проповіді Спаситель виклав моральні засади Свого вчення, а разом з тим задав планку, на яку має рівнятися кожен, хто вирішив послуговуватися Його вченням. І рівень цієї планки – досконалість. Але більшість людей не готова приймати такі Божі «правила гри», і через те визначає сама для себе рівень «досконалості», яка, звісно, у жодній мірі не дотягує до Божих стандартів.

Хоча про які Божі стандарти може йти мова, коли багато людей «не дотягують» до найменших стандартів людської пристойності? Узяти для прикладу вже згаданого Хрущова: він брав безпосередню участь у сталінських репресіях, тобто є явним злочинцем, а комусь вистачає «розуму» заявляти, що він був гуманнішим за тов. Сталіна! Микита Хрущов був частиною тоталітарної машини, винної в смерті і жахливих муках десятків мільйонів (!) людей. Ви тільки вдумайтеся: десятків мільйонів! І відмінність Хрущова від Сталіна полягає лише в тому, що він був гвинтиком (і далеко не останнім гвинтиком) цієї репресивної людиноненависницької машини, а Сталін очолював її. Але якби не було таких як Хрущов, цієї б машини просто не існувало, адже вона складалася не тільки з очільників, але і з величезної маси виконавців. І якщо на руках цих численних виконавців менше людської крові, ніж на руках Сталіна і Хрущова, це зовсім не означає, що вони за них гуманніші: у них просто не було можливості накоїти стільки лиха, як накоїли їхні комуністичні лідери. От і все, і про жоден гуманізм таких нелюдів не може бути мови.

Але це показовий приклад, який усім впадає у вічі. Про що не скажеш стосовно інших стандартів «досконалості», які для себе ставлять люди. Досить часто це відбувається так: людина знаходить когось явно гіршого за себе, а далі, відштовхуючись від цього «стандарту», починає відчувати себе «непоганою» людиною. На кшталт фарисея: «Дякую Тобі, що я не такий, як інші люди, грабіжники, неправедні, перелюбники, або як цей митар» (Лк. 18:11). Так воно так, але не так, адже Спаситель каже, щоб ми порівнювали свою «досконалість» зі стандартом Божої досконалості, а зовсім не за власною шкалою. Адже за бажання завжди можна знайти людину значну гіршу за себе, того самого Йосифа Сталіна, але від цього не стати навіть на дрібку кращим. Варто все ж таки триматися Божих стандартів святості, звісно, якщо у вас у планах отримати Божу нагороду, а не Його засудження.

Редакція сайту

Усе по темі: Неділя про митаря і фарисея