Таємниці Страсного тижня: Очищення Храму

Очищення Храму (фрагмент), Карл Генріх Блох

Після Свого славного в’їзду в Єрусалим, Господь іде в Храм. Що робили в Храмі всі ці люди, міняйла і продавці тварин? Благочестиві люди приходили в Храм три рази на рік. А Храм був єдиний, так що люди йшли звідусіль, з найдальших околиць Іудеї, з інших країн. І передусім на Пасху, тобто в ці самі дні; треба було принести жертви, очиститися. Для цього потрібні були тельці, ягнята, горлиці. А де їх шукати, коли ти в Єрусалимі нікого не знаєш? Тому прямо в храмовому дворі були люди, які продавали все необхідне за страшенно накрученими цінами.

Хто з Галилеї потягне із собою ягнятко? Отже прихрамові ділки ставили людей у безвихідь: не очистившись не можна увійти до Храму, а хочеш очиститися – плати. Але це ще не все. Адже люди приїжджали з усіх країв Римської імперії. Всюди одна фіскальна система, а в Храмі гроші інші. Гроші із зображенням римського імператора – погані, вносити їх до Храму не можна, тому навколо стоять міняйла і міняють вам ваші драхми на шекелі за курсом, що не має жодного відношення до реальності.

Ми часто думаємо про очищення Храму як про “ревнощі по Дому” – у Храмі не повинно бути нічого стороннього. І це, звичайно, вірно; але головне вістря очищення спрямоване на наругу над почуттями віруючих, яке чинять торговці не тим, що роблять щось неналежне (їхня діяльність була потрібна), а тим, що безсовісно оббирають тих, хто прийшов. І де? У Храмі. Там де добре б убогим давати безкоштовне все те, що їм треба для молитви.

Автор: Ганна Шмаїна-Великанова

Усе по темі: Великий понеділок