Чи потрібні паломництва (прощі)?

В одній з попередніх розмов ми згадали про паломництва. Тепер настав час поговорити про це.

«Чи потрібні взагалі паломництва?» – багато людей задаються цим запитанням, причому наводять досить суттєві, як на їх думку, аргументи проти них. От, наприклад, один з них: «Абсолютно не розумію, навіщо для того, щоб “помолитися”, треба їздити святими місцями. Невже там знаходяться вуха Господні, а в місцях нашого постійного проживання Він погано чує? Чи там “молитва краще йде”? Це “краще йде” дуже схоже на захват власним “розчуленням”, “сльозами”, коротше кажучи, на справжнє фарисейство».

Що ж, кожна людина має право на власну думку, але це не означає, що оточення повинне бути згодне з нею, тому, скориставшись нагодою, спробуємо висловити свій погляд стосовно паломництв (звісно, ви теж з нами можете бути не згодні).

Ми, тобто редакція сайту, вважаємо, що паломництва зазвичай приносять користь людині. Нас буквально пожирає побут, метушня світу цього, яка не дає нам підвести свій погляд до неба, подумати про вічне, про Бога і наші стосунки з Ним, а паломництва дозволяють нам хоча б на певний час виринути з цієї метушні і побути в якійсь мірі на самоті із собою та з Богом.

Так, Бог завжди чує нас, у Ньому «немає зміни і ні тіні переміни» (Як. 1:17), але люди – мінливі (хтось додасть – ще як мінливі). Ми змінюємось від умов, що оточують нас, і паломництва дають нам можливість стати іншими, принаймні на якийсь час, і, відповідно, наша молитва теж буде іншою.

До того ж, під час паломництва можна зустрітися з різними людьми, яких об’єднує спільна любов до Ісуса Христа та заснованої Ним Церкви (адже не всі люди, як вважають деякі скептики, вирушають у паломництва лише з цікавості, деяких веде любов до Ісуса Христа). А така зустріч завжди збагачує нас, допомагає нам залишатися поблизу Бога.

Стосовно ж згаданого фарисейства. Недаремно ми згадали, що паломництва зазвичай приносять користь людям. У людей є властивість псувати все, до чого вони доторкаються, але справа тут не в паломництві, а в зіпсутості людської природи, у виправленні якої паломництва часто допомагають.

З повагою, редакція сайту


Ваш коментар: