Гірше за добре, але краще за гірше

Формально Євангеліє – це діалоги. Там немає опису пейзажів, портретів або довгих роздумів від першої особи. Це мова Бога до людини і людини до Бога.

Христос звертався до учнів, народу і, частково, до фарисеїв. Христос недаремно гаяв час на бесіди з фарисеями. Вони були угрупуванням, що вирішило нагадати Ізраїлю сенс договору з Богом. Фарисеї часто були милосердніші, ніж судді народу. Тоді це була група ревнителів закону, що не до кінця захолола серцем. Проте з часом вони самі загрузли у формалістиці.

У нас склався негативний образ усього фарисейства, тоді як з нього вийшли такі чудові люди, як учитель апостола Павла Гамаліїл і Никодим.

Йосиф Аримафейський викупив Ісусове тіло в прокуратора Понтія Пилата, віддав власну похоронну печеру, попереднє умастив Тіло і обвив пеленами. Гамаліїл не лише був хорошим учителем, але праведним суддею. Він виховав апостола Павла, який слухав мудрість біля його ніг.

Ця ученість принесла Церкви прекрасні плоди. Під час суду над апостолом Петром знаменитий учитель запропонував відпустити його, сказавши: “Відступіться від людей цих і облиште їх; бо якщо це починання і це діло від людей, то воно зруйнується; а якщо від Бога, то ви не можете знищити його; стережіться, щоб вам не стати і богоборцями” (Діян. 5:38,39).

Таким чином, ми бачимо, що Спаситель не дивився на лиця, а звертав увагу на бажання прийняти в себе слово Боже. З цього можна зробити висновок, що раз ми, у святому хрещенні давали обіцянку бути християнами, то, отже, і нам відкрита можливість діалогу з Богом. Нехай хтось кращий, а хтось гірший, але всі ми хотіли бути разом з Ним, у цьому віці і у віці майбутньому.

І Христос розмовляє з нами, беручи участь у наших справах. Він щогодини сіє в наші душі Свої слова по ходу нашого життя, наставляючи до блага. Хоча більшу частину цих проблем і спокус ми сприймаємо як біду чи зло, але насправді, більша частина з них – це домашнє завдання в школі Бога.

У нових уроках, запропонованих Богом, ми повинні навчитися бути з Ним і любити людей. І Бог завжди поряд зі Своїм словом і підказкою, як добрий Учитель. Ми, спостерігаючи Його втручання в практику нашого християнства, приходимо до висновку, що Бог близько. Якщо ми досить уважні, то швидко вчимося бачити Його за кожною бідою чи радістю.

Бесіда з Богом, у нормі, має бути щосекундною. Зустрічаючи перешкоди, що трапляються в нашому житті, ми повинні просити Бога допомогти нам вирішити завдання на Його славу, так що б наш опонент, йдучи від нас сказав:

– Слава Тобі, Господи!

Бесіда з Богом може відбуватися таємничо, у молитві. Світській людині зручно молитися вночі. Домашні заснули, у домі тиша. У цей час, під час благодатної молитви, добре чутна розмова душі з Богом.

Здатність до молитви – це особливий дар. А сама молитва, по суті справи, бесіда з Богом і святими. Людина, досвідчена в молитві, тонко відчуває, коли її серця торкаються Христові слова і як серце відповідає Йому.

Бесіда з Богом може відбуватися за читанням богословських трудів і повчань.

Отже, ми бачимо, що слово Боже має різні носії і канали для зв’язку: розум, серце і християнську практику.

Потрапляючи всередину душі, воно має можливість прорости. Але Бог делікатний. Він не може нав’язувати співпрацю. Так було в Раю, так і буде надалі. Людина була створена вільною, тому, Бог поступається нам можливістю ростити дерево життя у своїй душі самостійно.

Здавалося б, і ми хочемо того самого. Скільки разів ми вигукували: “Христос воскрес!” – бажаючи, щоб смерть і воскресіння Христові стали в нашій душі цим євангельським насінням. Але, поклавши руку на серце, дамо відповідь собі чесно: чи проросло воно за ті роки, які ми перебуваємо в Церкві?

Можна помітити, що одні люди, прийшовши в Церкву, починають рости і розквітають як квітка з бутона в пишний цвіт. Але більшість стоїть на місці. Лакмусовим папірцем є сповідь.

Вона найчастіше нудна. Сповідники часто стоять біля хреста з Євангелієм, як школярі, що провинилися. Косять оком убік і не знають, що сказати. Їм нудно. Їм неприємна і ця бесіда з Богом, і таїнство. Здавалося б, благодать таїнства повинна переповнювати людину радістю, а вона повинна прагнути до неї.

Але замість цього, лунають голоси про те, що сповіді в нас у Церкві надто багато. Сповідь, позбавлена благодаті, і справді, неприємна розмова зі священиком, перед яким потрібно навіщось принижуватися, виставляти себе дурнем і повідомляти те, про що в пристойному суспільстві говорити не прийнято.

Християнам стало здаватися, що сповіді стало багато. Неначе благодаті може бути багато. Неначе спілкування з Богом може бути надлишковим.

Спілкування з Богом може бути надлишковим, коли людина ставить себе поряд з Богом або, взагалі, пускає Христа в душу тільки по неділях на службі. Христос не цікавий людям монологу.

Результат такої самодостатності – невлаштованість душі. Вона як засмічений будинок. Як суха земля, як камінь, як втоптана стежка. Слово Боже як дощ, як волога робить душі м’якшими. Без цього зрошування душа перетворюється на дерево чи камінь.

Христос щедро проливає в наші душі Своє слово. Сенс цього надбання Слова відмінно сформулював преподобний Серафим Саровський:

– Мета нашого життя – надбання Духа Святого.

Він говорить про це сіяння з другого боку, з боку людини. Прийняти і виростити це Слово – означає прийняти в себе Дух Божий. Не лише прийняти, але і примножити, працюючи серцем, розумом або догоджаючи Христу самим життям.

Усе розуміючи розумом, можна тільки засмучуватися про те, що все знаю, усе чув, про все читав і ніскільки не змінився. Якась віковічна тяжкість, якийсь древній тяжкий гріх, сковує людину міцніше за залізо, так що людина не може ворухнутися.

У скандинавському фольклорі Локі спускається в підземний світ, що б підняти віковічного змія, що обплутав землю. І не вийшло. Так і сучасна людина, без Христа не в змозі підняти тяжкість первородного гріха. Наш ласкавий ворог без Христа усипляє душу і знесилює її.

Якщо в нас немає сил йти за Христом, то це означає, що нас тримає за руки ворог роду людського. Якщо ми роками не змінюємося, то це означає, що благодать залишила нас і не входить у нашу душу. І це має бути приводом для занепокоєння.

Але мотивація страхом негідна синів Божих. Те, що людина не змінюється з роками свідчить про те, що вона чи не знає, чи не любить Бога. Втім, це одне і теж. У такому разі ми повинні запитати себе, а чи дійсно жити без любові до Бога краще?

Чи дійсно те, як ми живемо, ставимося до близьких, до роботи, до Бога гідне вічного життя? Невже жити так, що гидкий сам собі, людям і Богу краще? Хіба не очевидно, що жити інстинктами нудно і важко?

Кого любиш, з тим розмовляєш. Якщо розмовляєш з тим, кого любиш, того слова відкладаєш у серце. Якщо любиш того, з ким розмовляв, то прагнеш порадувати його здійснюючи вчинки за словом любимого. Так просто. У цьому немає мотивації страхом, а є мотивація любов’ю.

Читаючи це, ми повинні відмітити, що любов, як сказав Іоанн Златоуст, відноситься не до чудес, а до діяльності. Продовжуючи цю думку, приймемо пораду Ігнатія Брянчанінова, що веде до здатності засвоїти Слово: “Всякий православний християнин, якщо захоче перейти від недбайливого життя до життя уважного, якщо захоче зайнятися своїм спасінням, має, по-перше, звернути увагу на своє ставлення до ближніх. Любов до Бога полягає в любові до ближнього, і той, хто полюбив ближнього, разом з любов’ю здобуває в серці своєму неоцінимий духовний скарб – любов до Бога. Причина любові (до ближніх) одна – Христос, Який проглядає в кожному ближньому”.

У нас це місце в Євангелії прийнято називати Притчею про сіяча. Але притчею слова Христові були для зовнішніх, а Своїм було сказано: “Вам дано знати тайни Царства Божого, а тим, зовнішнім, усе буває в притчах, так що вони своїми очима дивляться, і не бачать; своїми вухами чують, і не розуміють” (Мк. 4:11,12).

Якщо ми маємо досвід бесіди з Богом, то ці таємниці для нас. Якщо ні, то це притчі з фольклору, дидактики та історії. Таємниця цього євангельського уривка проста – нам пропонують вийти з монологу і послухати Бога, Який запрошує бути із Собою вічно.

Бог Адаму доручив зберігати і доглядати Рай. А нам зараз – прийняти і зберігати початок Раю, зерна вічності і щастя, які нам дарує Христос. Цими зернами, як паросток, у нас насаджується наш особистий Рай: “А інше впало на добру землю і дало плід, який зійшов і виріс; і вродило в тридцять, в шістдесят і в стократ. І сказав їм: хто має вуха слухати, нехай слухає!” (Мк. 4:8,9)

Отже, пильнуйте, як слухаєте: бо хто має, тому дасться, а хто не має, у того відбереться і те, що він думає мати. (Лк. 8:18).

Людей, які можуть дати плід насправді багато. Не можна думати, що Бог створив когось не здатним до любові чи до життя в Раю. Просто для багатьох блага Божі не очевидні.

Господь дарує нам дуже дорогі і корисні речі, які вимагають уміння користуватися ними. Аборигену амазонської сельви можна пробачити, якщо він використовуватиме ноутбук як підставку під миску. Він не знає як цим ноутбуком скористатися. Але ми кажемо:

– Христос воскрес!

Ми приймаємо в себе Тіло і Кров Христові. Ми все знаємо. Так чому ми досі залишаємося гірше за добре, але краще за гірше?

Автор: священик Костянтин Камишанов

Усе по темі: 21 неділя після П’ятидесятниці