Любов і закоханість

Роздуми на День святого Валентина

«Цільовою аудиторією» цього свята є молодь, ті, хто шукає свою любов, супутника чи супутницю життя. Я б звернувся до молодих людей з таким питанням: що для кожного з вас означає таке поняття, як «любов»? Адже в листівках-сердечках найчастіше бажають любові і щастя. У даному конкретному випадку йде мова про любов чоловіка і жінки один до одного.

На жаль, слово «любов» у наш час знецінюється настільки, що можна просто «зайнятися любов’ю», можна «любити, а потім розлюбити». Я не хочу сказати про те, що фізична близькість подружжя не має якоїсь цінності. Це абсолютно не так, адже сама Біблія говорить нам про те, що чоловік і дружина – це одна плоть (Бут. 2:24). Але ці слова мають на увазі єднання в усьому – єдине життя чоловіка і жінки, які люблять один одного. Таким єднанням є сім’я.

Зрозуміло, що любов не виникає в одну мить. Часто любов починається із взаємної симпатії чи із закоханості. Щоб закоханість стала справжньою щирою любов’ю, їй треба пройти довгий шлях. Закоханість може початися і зникнути, а от любов, якщо вона дійсно є, зникнути не може. Можна сказати про те, що сімейне життя – це саме те, що допомагає любові міцніти і множитися. Не можна стати однією плоттю якимсь механічним способом. У кожного з нас є свої особливості характеру, достоїнства і недоліки. Сімейне життя в любові і взаємному терпінні допомагає нам здолати своє власне «я», по-справжньому з’єднатися один з одним.

Людські відносини, тим більше стосунки чоловіка і жінки, стосунки чоловіка і дружини – дуже складна річ. Закоханість – певний початок цих стосунків. Але початок вимагає продовження, розвитку. Цілком логічно, що причиною першої закоханості чи просто симпатії можуть стати зовнішні чинники: привабливість, відкритість, близькість інтересів. Але це завжди тільки зовнішня оболонка. А от побачити людину по-справжньому, зсередини – ця справа усього життя.

Зростання в любові

Якщо уважно проаналізувати сучасну ситуацію стосунків між чоловіком і дружиною, то можна помітити, наскільки спотворюються деякі найважливіші риси сімейного життя. Думаю, що всім відомо, наскільки популярні так звані цивільні шлюби. І є цілком логічний аргумент: навіщо відразу в РАЦС? Треба пожити разом, ближче узнати один одного. А раптом не підійдемо? Ідея нерозривності шлюбу – один раз і на все життя – знайшла тут своєрідне спотворення. В глибині душі кожен розуміє, що шлюб, сімейне життя – це настільки серйозна відповідальність, що… Що краще просто пожити і подивитися, підійдемо один одному чи ні.

Але чоловік і жінка – не речі, щоб підходити до «інтер’єру» один одного. Можна поклеїти нові шпалери, а через якийсь час вирішити, що вони не підходять, і поклеїти інші. Це цілком можна зробити. У сімейному житті інші закони. Ми не можемо ідеально підходити один одному, бо ми різні. Людину не можна запрограмувати. Любов – це не вибір шпалер або одягу. Любов – це те, що допомагає нам наблизитися до ідеалу.

Я особисто знаю одну сімейну пару. До шлюбу вони зустрічалися трохи більше, ніж півтора роки, з яких рік жили в різних містах і бачилися тільки під час студентських канікул. Звичайно, усе почалося з простої симпатії і закоханості. Тепер це сім’я в повному розумінні слова. Таких прикладів можна навести немало.

Святкуючи День усіх закоханих, важливо не забувати, що справжня любов – це не букети, листівки і цукерки. І навіть не золоті персні. Любов’ю не можна займатися. Любов – це саме життя. Чи готові ми взяти взаємну відповідальність один за одного, а потім і за дітей? Чи готові ми долати самих себе заради спільного сімейного щастя? Навіть не так, правильніше буде – чи хочемо ми? Якщо відповідь негативна, то навряд чи такі стосунки будуть щасливими. Любов до іншого припускає відмову від самого себе заради того, кого любиш, тому любов завжди буде жертовною, без цього вона просто неможлива.

Християнство завжди говорить про те, що любов уподібнює і наближає нас до Бога. Сімейне життя – це спільний шлях зростання в любові. Шлях довгий і складний. Але разом будь-який шлях долати набагато легше.

Автор: священик Василь Куценко

Усе по темі: День святого Валентина