Свято зустрічі

Стрітення Господнє – свято зустрічі. Зустрічі з Ким, чи з чим: Старця Симеона, кожного з нас з Богом, чи зими з весною? Напевно, це свято – один з найкращих показників того, для чого ми відвідуємо храм: зустрітися з Богом чи просто поставити свічку «на удачу».

Але чому саме це свято?

Бо скільки слів, скільки проповідей було сказано стосовно цього свята – все рівно, значна кількість людей продовжує стверджувати, що саме цього дня зустрічається зима з весною, навіть, якщо цього дня на дворі буде двадцятиградусний мороз. Але такі «знавці» попри все стверджуватимуть, що весна-то наближається…

Колись Христос промовив стосовно Своїх одноплемінників: «Згрубіло серце людей цих, і вухами туго чують, і очі свої стулили, щоб не побачити очима, і не почути вухами, і серцем не зрозуміти, і не навернутися, щоб Я зцілив їх» (Мф. 13:15). Ці самі слова стосуються і людей, яким просто нецікаво чому 15 лютого Православна церква відзначає свято Стрітення, чому це свято отримало саме таку назву, людей, які попри все продовжують вперто стверджувати, що саме цього дня зустрічається зима з весною.

«Люди ці шанують Мене устами, серце ж їхнє далеко від Мене. Марно ж шанують Мене, навчаючи вчень, заповідей людських» (Мк. 7:6,7), – інші Христові слова, які Він промовив знову стосовно Своїх одноплемінників, і які так само можна адресувати багатьом нашим сучасникам.

Нам же зі свого боку хотілося поставити до всіх лише одне запитання: «Навіщо ви ходите в храм: зустрітися з Христом чи поставити свічку?» Якою буде ваша відповідь? Чи ви хоч задумувались над цим колись?

 Редакція сайту


Ваш коментар: