Попущення Боже

Або ж одна з причин, через яку Бог попускає злим духам шаленіти і в тілах людських, і піддавати людину хворобам

Відомо, що злі духи не лише намагаються губити душі людей, збуджуючи, підтримуючи і множачи між ними хиби, забобони і всяке нечестя, але, як бачимо на біснуватих і інших страждальниках, шаленіють іноді в тілах людських і піддають людей і хворобам тілесним. Для чого ж Господь попускає злим духам це останнє? І для чого їм дається влада не лише над духом, але навіть і над плоттю? Знайте, браття, що, в цьому останньому випадку, злі духи бувають знаряддями гніву Божого, і Бог попускає їм наносити хвороби людям за гріхи їх, щоб вони, хоча через скорботу і страждання тіла, отямилися, розкаялися в гріхах своїх і виправилися…

Про це можна дізнатися з Біблії, де апостол Павло повелівав кровозмісника «віддати сатані на виснаження плоті, щоб дух спасся в день Господа нашого Ісуса Христа» (1 Кор. 5:5). Чи чуєте? Повелівав віддати сатані не для погибелі людини, але для виправлення її, нехай дух спасеться. Отже, ясно, що Господь попускає злим духам наносити хвороби людям за гріхи їх для того, щоб вони хоча через скорботу і страждання отямилися і розкаялися. А звідси який же може бути урок і для нас, браття?

Той, щоб ми пам’ятали, що хоча біси і шукають як би завжди нам робити зло, але без потурання Божого нічого не можуть зробити з нами, і якщо хочемо уникнути їх темної влади, то повинні тікати гріхів і жити доброчесно, пам’ятаючи, що злі духи не можуть шкодити людям святим, які перед Богом благоговіють. Якщо ж, нарешті, знаємо, що біси постійно шукають шкоди нам і їм попускається це за гріхи наші, то повинні бути постійно уважними до себе – до своїх думок, намірів і справ, повинні бути пильними і одягатися «в повну зброю Божу», як вказано нам у слові Божому проти ворогів нашого спасіння. «Будьте тверезі, пильнуйте, бо супротивник ваш диявол ходить, рикаючи, наче лев, і шукає, кого б пожерти» (1Пет. 5:8). Амінь.