Бог не може прийти у звичайну квартиру

Христос і центуріон, Паоло Веронезе

Не усім випала така удача – опинитися віч-на-віч з Господом і попросити про найзаповітніше. Унікальна нагода трапилася двом різним людям – виконати одне будь-яке бажання. І їх вибір виявився дивним. Ми просимо про себе. А ці люди попросили дивного. Сотник – здоров’я слузі. А Іуда – царства Ізраїлю.

Христос різко обірвав бесіду із звідним братом і дуже жорстко перевів розмову з ним від політики до таємниць духовних. Зате до римського центуріона Господь був милостивий і виконав його бажання – зцілив його підлеглого.

Можуть сказати, що Ісус так зробив сотникові, бо за нього просили юдейські старійшини. Він любить їх народ і дав гроші на синагогу. Це, звичайно, аргумент. Гроші – грошима, але спорідненість дорожча. Адже з Іудою вони були брати і жили в одному домі і їли за одним столом. Це набагато вагоміше за гроші і протеже. І ось Христос не удостоїв брата навіть простої відповіді. Причому в досить різкій формі. Якщо так сучасний священик відповість сучасному парафіянинові, то може і скарга трапитися.

«Іуда, не Іскаріот, говорить Йому: Господи, що це, що Ти хочеш явити Себе нам, а не світові? Ісус сказав йому у відповідь: хто любить Мене, той слово Моє збереже; і Отець Мій полюбить його, і Ми прийдемо до Нього і оселю сотворимо у Нього» (Ін. 14:22,23).

Римський офіцер побачив в Ісусові Бога

У чому справа?

По-перше, різниця в тому, що римський офіцер побачив в Ісусові Бога, а брат – месію. Це відрізняється як небо від землі. І Богові, звичайно, чутніше прохання того, хто краще Його розуміє.

По-друге, Іуда просив і чекав Божого візиту в царство Ізраїлю, а сотник – Божого візиту у свій дім. Іуда жадав політики, а центуріон – милості. Один шукав свободи і влади обраного народу. Другий – свободи від хвороби простої людини. Один говорив від любові, другий від розрахунку. Кого послухає Бог?

По-третє, римлянин щиро вважав, що Богові важлива особа, а юдей оперував народом – надособовою цінністю. Що потрібне Богові: душа чи царство?

Замість царства Ізраїлю Ісус пропонує Іуді щось фантастичне для юдея – створити особисту оселю, поза лоном юдейського царства.

Вершина піраміди

Про щось схоже просив апостол Петро:

Петро сказав Ісусові: Господи! Добре нам тут бути; коли хочеш, зробимо тут три намети: Тобі один, Мойсеєві один, і один Іллі (Мф. 17:4).

Але Петро теж не влучає з відповіддю. Що ж це за оселя, яку ніхто не може вгадати?

Логічно виключаючи пересічні характеристики стає ясно – оселя, про яку говорить Христос, не від світу цього. Насправді, Бог не може прийти в звичайний дім, квартиру, сім’ю, країну або навіть на планету. Богові тісно в царстві. Царство не може вмістити ні Отця, ні Сина, ні Святого Духа. Правильно кажуть: якщо помремо, то не побачимо Бога. Тому Христос навіть не спромагається відповісти братові. Брат запитує те, що не має сенсу. Він взагалі нічого не розуміє і розмовляти з ним марно.

Ця жорстка Христова відповідь не має на увазі того, що дім, сім’я, народ, країна і наша цивілізація не мають сенсу в очах Божих, і ми повинні стати людьми без роду, племені, статі і перетворитися на подобу радянської «маси трудящих». Так, часто, при СРСР називали наш народ наші керівники.

Йдеться про максимум. Іуда запитує про найзаповітніше. Про вершину піраміди. І Господь затверджує на її верху одного Бога, Який прийняв у Себе преображену людину. Хто вона ця людина?

Преображена людина – цей той, хто любить Бога: «Хто має заповіді Мої і дотримується їх, той любить Мене; а хто любить Мене, того полюбить Отець Мій; і Я полюблю його і явлюся йому Сам» (Ін. 14:21).

Отже, результат.

Той, хто любить Бога, той дотримує заповіді Божі. Хто дотримує заповіді, до того з’являється і приходить Бог. Приходить не Сам, але з Отцем. І приходить для того, щоб побудувати людині певний будинок, в якому людина зможе жити і приймати в ній Бога. І ця оселя складова царства Небесного – сукупності таких осель, в яких живе душа жива і в які входить Бог.

Сотник правильно зрозумів Христа і попросив прийти в Його тимчасову малу оселю з милістю. І Бог прийшов і дав перше диво – звільнення від хвороби слабкому в домі.

Небесну державу будуємо не ми, а Бог

Ми не знаємо, чи був грішний слуга сотника або, навпаки, був праведний. І нам дещо дивно, що Бог зцілив його без сповіді, без вичитування канонів і причастя. Але ось, що зворушливо і до вподоби в очах Божих. Сотник попросив виконати Бога лише одне бажання, і воно було пов’язане з чужою людиною – слугою. Здивувавшись проханню, Бог, охоче його виконав. Виконав тому, що сотник правильно зрозумів і суть вчення Христового і механізм дії Божої – милість і жертва, зрошувана любов’ю і таємницею.

Іуда неправильно зрозумів Христа. Господу абсолютно не потрібні ні царство Ізраїлю, ні Рим, ні Третій Рим, ні Свята Русь – як фінал домобудівництва і як модель вічного царства небесного. Держави, народ, сім’я, особа важливі тільки як сосуд духу. Розіб’ється сосуд і проллється вода. Ми це вже проходили і проходимо. Не було християнської держави і полилися річки крові учнів Христових. Немає християнського народу – і немає в душі тіла. Руйнується сім’я і сатана засів у серцях розпусників як на престолі.

Тим більше дивно звучать голоси усередині церкви про те, що церква має абстрагуватися від своїх історичних еволюційних форм і розтектися в безформне гетто, усередині держав. Ті, хто так каже, прекрасно розуміють, що це обов’язково призведе до крові і найбільших страждань віруючого народу.

Але в запалі ненависті до держави вони готові розпорядитися чужим горем, кров’ю, страхом і болем з тиші своїх комфортних келій за наявності пристойного ситого пансіону. Ось вже точне повторення відсталості початкового служіння Іуди Якового. Сенс домобудівництва не в наявності держави і не в її відсутності, а в тому, що обитель Божа перебуває за їх межами і її будує Сам Бог, а не люди.

Усі ці форми духу потрібні як глек для вина на шлюбному бенкеті. Хто питиме вино із землі? Але сенс весілля не в провині, а таємниці союзу, що здійснюється Богом.

Так і в нашій історії. Усі ці царства і республіки, курії і єпархії, народи і партії є тільки східці до вершини піраміди, вершиною, що йде в небо. Вони не є метою. Зате вони засіб, без якого не піднятися сходами.

Ми сперечаємося, яка вона досконала держава? Яка вона оселя Божа? А сперечатися нічого. Небесну державу будуємо не ми, а Бог, і оселі нам будує теж Бог і дарує їх з однією умовою: дотримання заповідей і любов до Бога. Це як квартира, яку нам могли б подарувати просто за те, що ми любимо того, хто бажає нам щастя, і намагаємося дотримати умови свого щастя.

Вітер благодаті усередині душі

А тепер, утямивши суть справи, подивимося на себе.

Прийшов до мене Господь? Адже це не сусід і не приятель. Його пришестя не проспиш і не скажеш: не бачив і не чув. Коли приходить Бог, то душа засмучується і вельми захоплюється. Ті, хто хрестився в зрілому віці, чудово знає, що таке цей ураганний вітер благодаті усередині душі. Чи з’явився Господь особисто мені чи ні?

Чи полюбив мене Бог? Любов Божу не можливо не помітити, як не можна не помітити сонце. І чи відчув ти на собі цю потужну і всесильну любов чи ні?

Створив Отець і Син оселю в мені чи я вперше про це чую? Яка така оселя? Де?

Якщо усього цього доки не сталося з нами, то потрібно себе запитати про те, що я роблю такого, що Бог не з’являється мені, не творить мені оселю, і я не розумію і не відчуваю на собі Його любов?

Відповідь очевидна. Так відбувається через те, що людина не дотримує заповіді і нехтує словом Божим. Такій людині НІКОЛИ не з’явиться Господь. Не прийде Отець. І Вони разом НІКОЛИ не створять їй дивовижну оселю.

Як це зрозуміти і перекласти на практику життя? Господь дає відповідь: «Це сказав Я вам, перебуваючи з вами. Утішитель же, Дух Святий, Якого пошле Отець в ім’я Моє, навчить вас усього і нагадає вам усе, що Я говорив вам» (Ін. 14:25,26).

Як навчає Святий Дух? Благодаттю.

Будь-який вірний вчинок перед Богом здійснюється при тихому милуючому серці і спокої розуму. Помилка приносить біль, нерозуміння і тривогу. Мир у душі не може народитися сам собою. Його виключно приносить Святий Дух. Практика надбання Святого Духа проста і детально описана святими. Людина в таїнстві, покаянні і молитві очищає серце усіма можливими засобами. І коли серце очищене, то запрошує туди Святого Духа, Який керує серцем через послану благодать.

«Коли розум і серце сполучені, будуть у молитві і помисли не розсіяні, тоді серце зігрівається теплотою духовною, в якій засяє світло Христове, сповнюючи миром і радістю усю внутрішню людину» (Серафим Саровський)

Чи ще простіше: «Тілесний труд і вправа в божественних писаннях охороняють чистоту», – учить преп. Ісаак Сирин.

Кожному з нас Бог дав якийсь потужний дар

А благодать отримується тим способом, який найзручніший людині, як про це писав преподобний Серафим. Комусь зручніше споглядання. Комусь зручніше чесні труди і жертва правди. Комусь приємніше і простіше милосердя. Комусь легше дається жертва ученості або подвиг начальства з Богом. Кожному з нас Бог дав якийсь потужний дар, яким нам найпростіше служити Йому. Ним і потрібно користуватися.

Сьогодні ми читали Послання Іуди. У ньому апостол розкрив конспективно грандіозну картину влаштування Божого світу, розгорнуту в часі і дав опис свого духовного досвіду, в якому він описує перехід із стану хибного братерства в стан братерства ангелам і спорідненості Богові.

Це коротке і просте послання, здається, нічим не примітним. Інша справа опис кінця світу в Іоанна. Інша справа послання Павла до Коринтян з описом любові. Але, тому воно і не помітне, що написане про нас і про лжебратію в Христі. Як багато серед нас тих, хто миропомазався, просвітився, хрестився і обернув дари Святого Духа на служіння самим собі, і марно узяв ці дари і кинув у бруд: «Я хочу нагадати вам, котрі вже знають про це, що Господь, визволивши народ із землі Єгипетської, потім вигубив тих, що не вірували, i ангелів, які не зберегли своєї гідности, але залишили своє житло, Він зберігає у вічних кайданах, під темрявою на суд великого дня» (в. 5,6).

Апостол Іуда пише про людей, що скуштували Божої істини, прийшли в церкву та обернули знання і благодать на догоджання собі і своїй розпусті. Він порівнює їх з брудною морською піною, із зіркою, що вічно падає у вселенському мороці космосу. Усе як сьогодні в нас у церкві:

«Безплідні, двічі померлі, викорінені; люті морські хвилі, що піняться соромом своїм; зірки блукаючі, яким зберігається морок темряви навіки.

Це ті, що ремствують, нічим не задоволені i чинять за своїми похотями нечестиво i беззаконно, уста ж їхні гордовито промовляють; вони улещують особи задля користи. Але ви, улюблені, пам’ятайте проречене апостолами Господа нашого Ісуса Христа. Вони говорили вам, що в останній час з’являться ганьбителі, що діють за своїми нечестивими похотями. Це люди, котрі відділяють себе від єдности віри, душевні‚ що не мають духа» (в. 12,13,16-19).

Допоможи нам

Тема хибного братства і хибного християнства сьогодні нікуди не поділася. Ролеві ігри в учнів Христових, лицемірство і зацикленість на тлінному дуже добре характеризує не лише тих, про кого писав Іуда, але чудово описує і нас і наш відчай у своєму спасінні. Але як можна врятуватися, не бажаючи врятуватися? Як можна врятуватися, якщо віриш і не маєш надії на порятунок?

Абсолютна більшість наших православних християн абсолютно справедливо упевнена в тому, що вони не гідні Раю. Але і в пекло не збираються. Проте, якщо куди їдеш, так готуєшся туди приїхати і там жити. Як можна їхати із закритими очима і не думати про те, як там жити, чи є куди голову прихилити?

Але є один важливий і тонкий нюанс. Нехай ми ніякі Христові учні. Але серед нас є ті, хто соромиться свого хибного братства Христу, але намагається стати кращим. Ось їх і утішає апостол Іуда. Старайся, як можеш. Не зневіряйся, бо більшу частину спасіння творимо не ми, а Бог.

Це справедливо, бо врятувати себе сама людина не може. Але апостол Іуда, врятувався. По-перше тому, що він ПОЧУВ слова Божі про те, що Трійця Сама до нас приходить, Сама творить з нами таємні справи спасіння і Сама споруджує нам оселю спасіння. Апостол Іуда сам врятувався і учить нас, що для цього спасіння достатньо дотримувати заповіді Господні і любити Бога.

Автор: священик Костянтин Камишанов

Усе по темі: 4 неділя після П’ятидесятниці