Митарства

Про митарства, демонські спокуси, з якими людина стикається після смерті, та допомогу при цьому церковних таїнств, розповідає священик Даниїл Сисоєв . . .

ЗАГРОБНИЙ СВІТ, МИТАРСТВА, ПРИКЛАДИ СВЯТИХ

Ангел-хранитель, звичайно, зустрічає людину після смерті. Християнина зустрічають два ангели: Ангел-хранитель і Ангел-провідник. Вони ведуть людину загробними місцями. Також її зустрічають як мінімум два злі духи: ангел-спокусник і ангел-донизу-провідник. Це трапляється зазвичай на третій день або в перший день, якщо людина дуже хоче потрапити на Небеса. От святі зазвичай не затримувалися, не чекали нічого, вони відразу йшли на Небеса і все. “Бо де скарб ваш, там буде й серце ваше” (Мф. 6:21).

Якщо в людини велике майно на Небесах, на що їй чекати? Може, вона швидше хоче в права вступити. А якщо в неї там улюблений жених, що їй на землі робити?

Коли людина піднімається в повітря, вона зустрічається із заставами князів пітьми, які називаються зазвичай митарствами.

Митарства – це остання спроба спокусити і погубити людину. Митарства для людей неминучі, тому пройти крізь цю область доведеться всім. Але наскільки неминучі? Як я казав, хто причастився, той відразу піднімається до небес, і митарства він мине – біси ж розбігаються в різні боки.

І в той же час сугуба молитва викликає атаки демонів. Подвижники, які провадять духовне життя, постійно зазнають нападів від демонів. А тих, які не ведуть духовне життя, – вони їх не залякують. Якщо не хочете, щоб вас біси лякали на митарствах, провадьте погане життя, тоді вони вас просто обманюватимуть.

Як казав святитель Феофан Затворник, людину, яка звикла до обжерливості, біси обманюватимуть: якщо душа вийшла з тіла, а людина звикла жити для шлунку, що вона побачить? Феофан Затворник каже, що вона побачить розкішний стіл, а там – чорна ікра, червона ікра, балик, торти, вино і так далі. Що зробить душа? Куди попрямує? А тут її і впіймають, – сама пішла. Звідси всі ці оповідання про астральні світи, астральні блаженні обителі – це є опис тих самих пасток сатани, які він розставляє на загробному шляху. Те, що тут описують – це добре організована реальність. Реальність пасток, зроблених для вилову людей. Потім, правда, люди абсолютно не раді, що туди потрапили.

Люди обов’язково попадаються в ці пастки, все, окрім тих, хто сповідався. У митарствах блаженної Феодори описані двадцять митарств, в інших джерелах – їх інша кількість. Суть митарств наступна: перевіряти всі гріхи. Яким чином? Злі духи в цей момент згадують, витягують усі свої записи, які в них були, і намагаються на підставі тих гріхів, що скоїла людина, погубити душу, за правом забрати її собі.

Але пам’ятайте, що гріх, який сповідали, вони у своїх записах не зможуть знайти. Вони можуть його пам’ятати, але речових доказів у них немає, тому треба як можна частіше сповідатися.

ЗНАЧЕННЯ ТАЇНСТВ

Я рекомендую сповідуватися два-три рази на тиждень. Готуватися для цього не потрібно. Просто скоїв, не дай Бог, гріх якийсь – прийшов, покаявся. От і все, дуже легко жити в такому разі. Моліться на Соборуванні, щоб Господь відновив пам’ять, буває, після Соборування часто згадуються забуті гріхи. До речі, у молитві Соборування нічого не сказано про прощення забутих гріхів, так що тішитися не варто. Відкрийте Священне Писання, послання апостола Якова – там нічого не сказано про прощення забутих гріхів.

– Тоді навіщо воно треба?

– Для зцілення тіла.

– А чим Соборування відрізняється від Сповіді і Причастя?

– На Сповіді прощаються гріхи, в Євхаристії з’єднуються з Христом. А спеціально для зцілення тіла чи для зцілення душевних захворювань, наприклад депресій, пов’язаних з порушенням тілесної діяльності, дається Соборування, тому соборувати потрібно обов’язково.

Якщо ви пам’ятаєте житіє блаженної Феодори, ви знаєте, що вона, перебуваючи в загробному світі, бачила як би якесь золото, яке в неї було, деякі молитви. Їй допомагали молитви її духовного отця, преподобного Василія Нового. Треба пам’ятати, що молитва дуже допомагає – і праведників, і простих людей. Чому ми, власне, просимо про молитву? Молитва допомагає очиститися людині. Суть молитви, власне, у тому, що очищається звичка до гріха, але краще, звичайно ж, намагатися не грішити, а згрішивши, негайно очистити своє серце.

Привчайте себе як можна частіше сповідуватися. Якщо ви скоїли якийсь гріх, негайно просіть у Бога прощення і не виправдовуйте гріха. Пам’ятайте, що Господь може простити гріхи і без сповіді в тому випадку, якщо немає можливості на неї потрапити.

Що потрібно робити в тому випадку, якщо ви помираєте, а поряд з вами немає священика? Ви повинні записати ваші гріхи на папері і попросити будь-яку людину передати ці гріхи священикові, він обов’язково прочитає розрішальну молитву і простить гріхи, тому що влада ключів у нього зберігається. Точно так, як і священики зберігають свою владу, і після смерті залишаючись священиками. Тому дуже важливо знати, що робити в такому разі, якщо немає нікого поруч. Але, у той самий час, і самим просити в Бога, щоб Він простив гріхи.

<< Відчуття після смерті. Молитва за померлих

Шлях на небо >>