Усікновення глави Іоанна Предтечі

29 серпня Православна Церква вшановує пам’ять пророка Іоанна Предтечі, а саме – його мученицьку кончину через усікновення голови.

На божественній літургії цього дня читається наступний євангельський уривок: “Цар Ірод, почувши про Ісуса [бо Його ім’я стало відомим], говорив: це Іоан Хреститель воскрес з мертвих, і тому чудеса діються ним. Одні говорили, що це Ілля, а інші говорили, що то пророк або один з пророків. Ірод же, почувши, сказав: це Іоан, якому я відсік голову; він воскрес з мертвих. Бо цей Ірод, пославши, взяв Іоана і посадив його у в’язницю, через Іродіаду, жінку Филипа, брата свого, з якою він одружився. Бо Іоан говорив Іродові: не годиться тобі мати жінку брата твого. Іродіада ж, гніваючись на нього, бажала вбити його, та не могла. Бо Ірод боявся Іоана, знаючи, що він муж праведний і святий, і охороняв його; багато що робив, слухаючись його, та із задоволенням слухав його. І настав нагідний день, коли Ірод, святкуючи день свого народження, влаштував бенкет для вельмож своїх, тисяцьких і старійшин галилейських; і увійшла дочка Іродіади, танцювала і догодила Іродові і тим, що возлежали з ним; цар сказав дівчині: проси в мене, чого хочеш, і дам тобі. І клявся їй: чого тільки попросиш у мене, дам тобі, навіть до половини мого царства. Вона вийшла і спитала у матері своєї: що просити? Та відповіла: голову Іоана Хрестителя. Вона відразу ж пішла з поспішністю до царя і просила, кажучи: хочу, щоб ти зараз же дав мені на блюді голову Іоана Хрестителя. Цар засмутився, але, заради клятви і тих, що возлежали з ним, не захотів відмовити їй. І негайно, пославши ката, цар звелів принести голову його. Той пішов, відсік йому голову в темниці, і приніс голову його на блюді, і віддав її дівчині, а дівчина віддала її матері своїй. Учні його, почувши, прийшли і взяли тіло його, і поклали його у гробі.

І зібрались апостоли до Ісуса і розповіли Йому все, і що зробили, і чого навчили” (Євангеліє від Марка 6:14-30 – текст надається згідно українського синодального перекладу Біблії)

Роздуми стосовно постаті пророка Іоанна Предтечі та його мученицької кончини:

2017


2018


2019


2020


2021


2022