На острові прокажених (закінчення)

Апостол Павло в Кесарії, Микола Бодаревський

Продовження роздумів єпископа Олександра (Мілеанта), що присвячені занепалому духовному стану людства. . .

Першоджерелом наших духовних бід є те, що ми вже народжуємося з природою, пошкодженою гріхом. Хто може бути чистіше і непорочніше дитини? І в той же час діти, навіть за найсприятливіших сімейних умов, іноді бувають уперті, жорстокі, хитрі, вони можуть сказати неправду, ударити іншу дитину або на зло зламати чужу іграшку. Батьки зазвичай сприймають це, як безневинні витівки. Проте вони повинні зрозуміти, що якщо не учитимуть своїх дітей стежити і боротися зі своїми поганими схильностями, то з часом ці схильності можуть перетворитися на неприборкані і потворні пристрасті.

Таким чином, ці люди, які вважають себе святими і безгрішними тільки тому, що вони вірять в Ісуса Христа, завдають собі великої духовної шкоди.

Допустимо, що ти щиро віриш у Христа і прагнеш жити по-християнськи. Ти нікого не вбив, не чинив блуду, нічого не вкрав, не пиячиш і взагалі живеш у труді і помірності. Чи означає це, що ти абсолютно бездоганний? А як щодо поганих помислів і почуттів, які мимоволі в нас виникають, дозвільних слів, самовихваляння, заздрості і гніву? А як щодо байдужості до істини і прийняття помилкових вчень? Як щодо самолюбності, марнославства, почуття власної переваги, гордині, підозрілості, злорадості, легкодухості, смутку, засудження, духовного розслаблення, ліні, дозвільного проводження часу, лицемірства? А як щодо прихильності до життєвих благ і до комфорту, мріяння розбагатіти або черствості і байдужості до чужого горя? Хто може, уважно проаналізувавши своє життя, чи хоча б сьогоднішній день, оголосити, що він абсолютно святий і праведний? А якщо не такий, то, значить, нечистий (Мф. 15:18) і повинен щиро каятися і просити в Бога допомоги виправитися.

Парадоксальне те, що істинні праведники завжди каялися у своїх гріхах і недоліках, а сучасні уявні християни, які ухиляються від щонайменшого зусилля над собою, ходять задравши голову і з презирством поглядають на інших грішників. Саме таким самовдоволеним “праведникам” Господь грізно сказав: “Знаю твої діла; ти ні холодний, ні гарячий… Бо ти говориш: “я багатий, розбагатів і ні в чому не маю потреби”; а не знаєш, що ти нещасний і жалюгідний, і вбогий, і сліпий, і голий. Раджу тобі купити в Мене золото, вогнем очищене, щоб тобі збагатитися, і білий одяг, щоб одягтися, і щоб не видно було сорому наготи твоєї” (Одкр. 3:15,17,18).

Головна провина таких “праведників” полягає в тому, що вони сильно занизили моральний стандарт. Зрозуміло, що в людей можуть бути різні уявлення про чистоту. Нечепура, наприклад, задоволений, коли в нього не гниють продукти серед кімнати і простирадло не прилипає до тіла, а чистьоха страждає від щонайменшого порушення порядку.

Бог не хоче, щоб ми жили за стандартами нечепури, але бажає, щоб кожен з нас прагнув до духовної досконалості: “Будьте святими, тому що Я святий“, – говорить Господь (Лев. 11:45). Зверніть увагу, що не випадково заповідь чисті серцем (Мф. 5:8) є сьомою за рахунком. Їй передують заповіді про упокорювання (убогі духом), покаяння (ті, що плачуть), лагідність, про палке прагнення до праведності (блаженні голодні і спраглі правди) і про милосердя. Іншими словами, чистота сердечна досягається напруженою роботою над собою, а за це на нас чекає винагорода: “Блаженні чисті серцем, бо вони Бога побачать” (Мф. 5:8).

Сумним наслідком нашого гріховного пошкодження є глибокий конфлікт, що існує між благородними запитами нашого духу і безладними побажаннями нашого тіла. Проблема цього внутрішнього розладу настільки велика, що Священне Писання приділяє йому головну увагу. Воно закликає нас примушувати себе до духовного життя. Наведемо тут декілька найбільш яскравих цитат: “Духом живіть, і ви не будете чинити похоті плотської, бо плоть бажає противного духові, а дух – противного плоті: вони одне одному противляться, так що ви не те робите, чого хотіли б” (Гал. 5:16-17)… “Помисли плотські є смерть, а помисли духовні – життя і мир, тому що помисли плотські є ворожнеча проти Бога… Отже, браття, ми не боржники плоті, щоб жити за плоттю; бо коли живете за плоттю, то помрете, а коли духом умертвляєте діла плотські, то живі будете” (Рим. 8:6,7,12,13). “У спокусі ніхто не кажи: Бог мене спокушає; бо Бог не спокушається злом і Сам не спокушає нікого, але кожен спокушається, захоплюючись і зваблюючись власною похіттю; похіть же, зачавши, породжує гріх, а вчинений гріх породжує смерть” (Як. 1:13-15). “Отже, як Христос постраждав за нас тілом, так і ви озбройтеся тією самою думкою; бо хто страждає тілом, перестає грішити, щоб останній час життя в тілі жити вже не за людськими похотями, а за волею Божою” (1Пет. 4:1-2). Іноді боротьба із спокусами може стати дуже напруженою, вимагаючи від нас великого подвигу, як апостол Павло писав християнам, які пали духом: “Ви ще не до крови стояли, проти гріха змагаючись” (Євр. 12:4).

Християнинові, щоб не опинитися в рабстві бажань гріхолюбивого тіла, потрібно боротися із спокусами і не давати гріхам збиратися на совісті, як наставляє преп. Серафим Саровський: “Той, хто хоче врятуватися повинен завжди мати серце розташоване до покаяння і упокорювання. “Жертва Богові – це дух упокорений; серцем скорботним і смиренним Ти не погордуєш” (Пс. 50:19). У такому упокорюванні духу людина з легкістю може безбідно минути всі хитрі підступи диявола, усі зусилля якого спрямовані до того, щоб обурити дух людський і в обуренні посіяти свої куколі… Ми все життя своїми гріхопадіннями ображаємо величність Божу, а тому повинні завжди з упокорюванням просити в Господа прощення гріхів наших”.

Отже – дуже безрозсудно і згубно обманювати себе думкою, що ми не гірші за інших людей, що Бог нас любить і тому все обійдеться благополучно. Ні, гріх – це жахлива моральна хвороба! У таїнстві Хрещення Господь змиває з нас духовну проказу і вливає в нас свіжі духовні сили. Проте шрами колишньої хвороби ще залишаються на нас, як і небезпека рецидиву від спілкування з іншими “прокаженими”.

Тому, щоб здобути всі обіцяні нам небесні блага, строго будемо випробовувати свій духовний стан і будемо щиро каятися навіть у найменших гріхах. Шлях цей вузький, часами важкий, але іншого шляху немає!

Додаток: Корисні повчання про боротьбу з гріхом

Антоній Великий: “Зло приліплюється до нашого єства, як іржа до міді або бруд до тіла. Але, як не мідник створив іржу і не батьки – бруд на своїх дітях, так і не Бог створив зло. Він вклав у людину совість і розум, щоб вона уникала зла, знаючи, що воно шкідливе для неї і веде до мук”.

Макарій Великий: “Людина за своєю природою мінлива. Тому як той, хто впав у глибину пороку і поневолений гріхами, може навернутися до добра, так і той, хто збережений Духом Святим і наповнений небесними даруваннями, вільний повернутися до зла. Деякі, що скуштували Божої благодаті і стали причасниками Святого Духа, коли втрачають обережність і пильність, духовно гаснуть і стають гіршими, ніж вони були раніше. Це трапляється не тому, що Бог змінюється чи благодать Духа згасає, а тому, що самі люди втрачають благодать і тому розбещуються і впадають у безліч зол”.

Іоанн Кронштадтський: “Усе життя стеж за своїм серцем і приглядайся, що перешкоджає його з’єднанню з Богом. Нехай це буде для тебе наука наук, і ти з допомогою Божою звикнеш швидко помічати, що віддаляє тебе від Бога, а що наближає до Нього. Лукавий дуже прагне стати між нашим серцем і Богом. Саме він віддаляє нас від Бога різними пристрастями: похіттю плоті, похіттю очей і гордістю житейською (див. 1Ін. 2:16)”.

“Наука наук – перемагати пристрасті, що діють у нас. Велика мудрість, наприклад, ні на кого не гніватися і ні про кого не мислити зла, хоч би хто і заподіяв нам зло. Мудрість – зневажати користь і любити простоту, зневажати ласощі і задовольнятися простою їжею, що куштується помірно. Мудрість – нікому не лестити, але завжди казати правду; мудрість – не спокушатися красою обличчя, але шанувати у всякій людині красу образу Божого. Мудрість – любити ворогів і не мститися ні справою, ні словом, ні думкою. Мудрість – не збирати собі багатства, але подавати милостиню бідним, щоб придбати скарб на Небі. На жаль! Ми мало не вивчили всі науки, а віддалятися гріха зовсім не навчилися і, таким чином, часто виявляємося повними неуками в моральній науці. І виходить, що дійсно мудрими були святі, учні істинного Вчителя-Христа, а ми так звані вчені – неуки, і, часто, чим більш навчений, тим більше неук, бо не пізнали найголовнішого, а стали поневоленими різними пристрастями”.

<< На острові прокажених

Подвижництво – хто придумав його? >>

Автор: єпископ Олександр (Мілеант)