3 неділя Великого посту

Третя неділя Великого посту називається Хрестопоклонною, бо на всенічнійтого дня після Великого славослов’я урочисто виносять хрест на середину храму, де він залишається увесь тиждень. Після кожного богослужіння відбувається особливе поклоніння хресту.

На божественній літургії цього дня читається наступний євангельський уривок:

І, покликавши народ з учениками Своїми, сказав їм: хто хоче йти за Мною, нехай зречеться себе, і візьме хрест свій, і за Мною йде. Бо хто хоче душу свою спасти, той погубить її; а хто погубить душу свою заради Мене і Євангелія, той спасе її. Бо яка користь людині, коли вона придбає ввесь світ, а душу свою занапастить? Або що дасть людина взамін за душу свою? Бо якщо хтось посоромиться Мене і Моїх слів у роді цьому перелюбному і грішному, того посоромиться і Син Людський, коли прийде у славі Отця Свого з ангелами святими.

І сказав їм: істинно говорю вам, що деякі з тих, які стоять тут, не зазнають смерти, доки не побачать Царство Боже, що прийшло в силі” (Євангеліє від Марка 8:34-9:1 – текст надається згідно українського синодального перекладу Біблії)

Роздуми стосовно свята та євангельського читання:

2018


2019


2020


2021


2022


2023

див. також запис за 2017 рік присвячений 3 неділі Великого посту